Politična kriza

Hrvaška na pragu novih predčasnih volitev

B.K.
6. 6. 2017, 09.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Predčasne volitve na sosednjem hrvaškem so znova realna možnost. Vladajoča Hrvaška demokratska skupnost (HDZ) namreč izgublja partnerje in s tem večino v parlamentu.

Profimedia
Hrvaški premier Andrej Plenković.

HDZ izgublja potencialne politične partnerje za formiranje vladne koalicije v hrvaškem Saboru, trdi politični analitik Žarko Puhovski, ki je za balkansko novinarsko mrežo BIRN napovedal, da bo hrvaški premier Andrej Plenković v prihodnjih mesecih izzval predčasne parlamentarne volitve.

Potencialno zavezništvo med vladajočo desničarsko HDZ in opozicijsko liberalno Hrvaško ljudsko stranko (HNS), se namreč že sooča s težavami. Sumi, da bi se naj predsednik HNS Ivan Vrdoljak dogovarjal za vstop v vlado so znotraj njegove stranke izzvali močan odpor, predvsem zaradi desničarskih stališč HDZ in razširjenega mnenja, da je Plenkovićeva administracija nesposobna voditi državo.

Govorice, da bi se naj Vrdoljak pogovarjal o vstopu v vlado se po medijih širijo že od aprila, ko je Plenković iz vlade odstavil tri ministre iz vrst zavezništva neodvisnih lokalnih list MOST in s tem končal koalicijo med strankama.

Čeprav je Vrdoljak maja javno zatrdil, da ne namerava iti v koalicijo s HDZ, so opozicije tej ideji v HNS tako močne, da se mu zaradi tega maje stolček. V ponedeljek je predsednik HNS tako za medije potrdil, da je svojo nadlajnjo usodo predal v roke organom stranke.

Arhiv Svet24
Ivan Vrdoljak

HDZ je vajeti Hrvaške prevzela oktobra lani in sicer z 91 glasove podpore v 151-članskem parlamentu. A 15 poslancev MOST in 5 poslancev Hrvaške kmečke stranke (HSS) vlade več ne podpira.

Puhovski prav tako trdi, da povezava HDZ in HNS nima prihodnosti. “Že od začetka je bilo jasno, da je to bolj fantazija kot realnost, saj bi celo brez nedavnih konfliktov v HNS Vrdoljak računal le na podporo 5 poslancev,” je za BIRN dejal Puhovski in dodal, da bi povezava med HNS in HDZ od slednjih odtujila 3 poslance s skrajne desnice, med njimi tudi kontroverznega nekdanjega ministra za kulturo Zlatka Hasanbegovića.

Zavezništvo med HDZ in HNS bi tako le še utrdilo in opolnomočilo bolj radikalne desničarske elemente pred prihodnjimi volitvami.

Plenković je sicer v nedavnem govoru dejal, da ima HDZ več možnih kombinacij med katerimi lahko izbira, a iskanja nove podpore v Saboru ni omenil. To po mnenju Puhovskega kaže na možnost razpisa predčasnih volitev septembra ali oktobra letos. Do takrat naj bi Plenković skušal zamenjati odstavljene MOSTove ministre s svojimi, kar bi mu kupilo nekaj mesecev miru.