Ogrožanje zdravja

Zasebna lastnina je danes vredna več od življenja

mv
25. 5. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Zdravje prebivalstva je za sodišča v posttranzicijskem obdobju manj pomembno od zasebne lastnine. Zaradi lastninske tožbe se namreč izvršitelji v Beogradu pripravljajo na odvzem bolnišnične opreme.

KBC Dragica Mišković
Direktor bolnišnice Šćepanović pojasnjuje, da bi v primeru zaplembe aparatov izvršitelji ogrozili številna življenja.

Okrožno sodišče v Beogradu je odločilo, da zdravstvena ustanova KBC Dragiša Mišović Dedinje, v kateri se letno zdravi 20 tisoč pacientov ter opravi 14 tisoč operacij in 2500 porodov, nekdanji lastnici dela zemljišča dolguje 1,1 milijona evrov. Simonida Tanasijević je namreč posestvo izgubila leta 1960 z nacionalizacijo, zdaj pa ga zahteva nazaj.

Posestvo je leta 1992 pripadlo redu častnih sester, ki so si tam uredile dom, a so ga še isto leto prodale podjetju Koling. Podjetje, ki je v stečaju, je še vedno uradni lastnik zemljišča. Tanasijevićeva je postopek proti bolnišnici sprožila leta 2011. 

Bolnišnica je po nacionalizaciji od države kupila 12 arov zemlje v Kronštadski ulici, vendar je država v medčasju posestvo še enkrat prodala drugemu lastniku. Sodišče je očitno želelo razrešiti zmedo, zato je bolnišnici naložilo, da mora lastnici Tanasijevićevi izplačati več kot milijon evrov, ki pa jih bolnišnica nima. Sodba je postala pravnomočna in sodišče je odredilo zaplembo bolnišničnega premoženja.

Protest zaustavil izvršbo

Čeprav je Tanasijevićeva nekaj časa zatrjevala, da denarja in posestva ne potrebuje, je naposled le spremenila mnenje. »To posestvo sem nasledila od strica, ki je želel na njem zgraditi hišo. Žal mi je pacientov, vendar želim, da je pravici zadoščeno, da mi je izplačan denar in mi bo vrnjeno tisto, kar mi pripada. Potem bo videla, kaj storiti dalje,« je dejala sicer upokojena zdravnica Simonida Tanasijević. Toda 1200 zaposlenih v bolnišnici je sklenilo preprečiti ponedeljkovo izvršbo in zaplembo bolnišnične opreme, saj bi to po njihovem mnenju ogrozilo zdravje in celo življenja njihovih pacientov. »Zaposlenim ne morem preprečiti protesta proti tako neprimerni sodbi. Tudi sam menim, da je bolnišnici storjena velika nepravica,« je dejal direktor Radisav Šćepanović in dodal, da bi bila bolnišnica v primeru odvzema kateregakoli dela opreme paralizirana, saj ne bi mogli opravljati osnovnih storitev. Direktor je o nastalih razmerah obvestil ministrstvi za zdravje in pravosodje ter zahteval preklic zaplembe.

Posredovanje ministrstva

Država je bolnišnici sicer zagotovila sredstva za izplačilo plač zaposlenim in nabavo nepogrešljivega potrošnega materiala.

Ministrstvo za zdravje se je odzvalo in doseglo začasno zaustavitev zaplembe, vendar je minister Zlatibor Lončar dodal, da je zaustavitev le začasna ter je v pravni državi treba upoštevati odločitev sodišča. Direktor bolnišnice Šćepanović je sicer dejal, da mu ni jasno, zakaj je lastnica tožila prav bolnišnico, in ne države. Zbornica javnih izvršiteljev je po posredovanju ministrstva vendarle sporočila, da razprodaje bolnišnične opreme še ne bodo začeli. »Lastnino bo za zdaj lahko bolnišnica še vedno uporabljala, saj smo odvzem začasno zamrznili,« so zapisali. Vseeno predstavnica izvršiteljev Neda Petrović napoveduje naslednji korak, v katerem bosta izvršena popis in cenitev lastnine, čemur bo sledila prodaja.