Preiskave

Turški režim nadaljuje gonjo proti opozicijskim medijem

STA/B.K.
19. 5. 2017, 16.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Turške oblasti so danes izdale naloge za preiskavo in zasego imetja lastnika opozicijskega dnevnika Sozcu Buraka Akbayja in trojice njegovih zaposlenih. Obtoženi so, da so povezani z gibanjem islamističnega pridigarja Fethullaha Gülena.

arhiv Reporterja

Lastnik Sozcuja Burak Akbay in trije drugi, med njimi urednik spletne strani Mediha Olgun, so obtoženi, da so povezani z gibanjem Gülena, ki ga turška oblast obtožuje, da je kriv za poskus državnega udara.

Protivladni in sekularistični dnevnik je eden najbolje prodajanih časopisov v Turčiji. Slogan Sozcuja, ki v prevodu pomeni "govorec, predstavnik", ima slogan: "Če je Sozcu tiho, bo Turčija tiho".

Naloge za četverico je izdalo tožilstvo v Istanbulu. Glede na nekatere navedbe naj bi Olguna pridržali, Akbay pa je v Londonu.

Istanbulski tožilec Irfan Fidan je potrdil operacijo v zvezi s Sozcujem in dodal, da so vključeni "nalogi in so pridržanja".

Sozcu je drugi dnevnik, ki ga preganja turška oblast. Pred tem je glavni opozicijski časopis Cumhuriyet obtožila "terorističnih dejavnosti". Policija je obtožila 20 članov osebja. Dnevnik je sicer oster kritik turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.