Kibernetska vojna

Putin o izsiljevalskem virusu: Lahko se maščuje ustvarjalcem

T.L.
15. 5. 2017, 16.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Putin je za največji kibernetski napad doslej obtožil ZDA.

arhiv
Vladimir Putin

Izsiljevalski virus, ki je konec tedna pustošil po svetu, bi lahko "udaril" tiste, ki so ga ustvarili, se je med obiskom v Pekingu na najobsežnejši kibernetski napad doslej odzval ruski predsednik Vladimir Putin. Dodal je, da se je potrebno o posledicah globalnega hekerskega napada pogovarjati na najvišjih političnih ravneh. 

Izsiljevalski virus je bil očitno razvit v ZDA, je bil jasen Putin in dodal: "Microsoftova uprava je jasno izjavila, da virus izhaja iz ameriških obveščevalnih služb".

Ko pa se enkrat takšni kibernetski napadi začnejo, pa se lahko maščujejo prav tistim, ki so jih ustvarili in razvili, vključno z varnostno-obveščevalnimi agencijami, je opozoril Putin.  

Lani je Moskva predlagala razpravo na temo kibernetske (ne)varnosti v Washingtonu, pripravili pa naj bi tudi dvostranski sporazum, vendar do tega ni prišlo. "Žal so zavrnili naš predlog," je dejal Putin. "Prejšnja administracija nam je dejala, da bi jih zanimajo, da vnovič odpremo to temo, vendar pa se ni zgodilo nič.

Ruske banke in zdravstvene ustanove kibernetski napad, ki se je začel v petek sicer ni bistveno prizadel. 

Sicer pa je prav Rusija pod drobnogledom svetovne javnosti zaradi sicer nedokazanih trditev, da se je Rusija s hekerskimi napadi vpletala tako v ameriške predsedniške volitve konec lanskega leta kot tudi letošnje v Franciji.