Kibernetski napad

“Kot da bi ukradli nekaj raket tomahawk”

M.K./STA
15. 5. 2017, 09.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Največji kibernetski napad doslej, ki je minuli konec tedna prizadel računalniške uporabnike v več kot 150 državah sveta, bi morale vlade razumeti kot klic streznitve, menijo v Microsoftu.

Profimedia
Izvršni predsednik in vodja pravne službe Microsofta Brad Smith je s prstom pokazal na vlado ZDA in njene varnostne službe.

Podjetje Microsoft je v nedeljo obtožilo vlado ZDA kot odgovorno za skrivanje slabosti in varnostnih pomanjkljivosti računalniških programov in operacijskih sistemov. Varnostne službe po vsem svetu so si medtem prizadevale odkriti in prijeti krivce za globalni kibernetski napad z izsiljevalskim računalniškim virusom WannaCry, ki je ogrozil delo v bolnišnicah, trgovinah, tovarnah in šolah.

Preberite tudi: V novomeškem Revozu, kjer sta zaradi hekerskega napada na računalniški sistem obstali petkova večerna in sobotna dopoldanska izmena, so danes znova zagnali proizvodnjo.

Izvršni predsednik in vodja pravne službe Microsofta Brad Smith je v včeraj objavljenem blogu priznal to, kar so so pred njim ugotavljali že mnogi drugi strokovnjaki – avtorji izsiljevalskega virusa so zlorabili hekersko programsko orodje, ki so ga izdelali v ameriški varnostni službi NSA, aprila letos pa je prišel v roke tudi hekerjem.

Smith je po poročanju BBC-ja kritiziral vlade in vladne službe ter njihove načine, na katere shranjujejo informacije.  "Videli smo, kako so se občutljivi podatki CIA pojavili na Wikileaksu, zdaj so razkriti podatki NSA vplivali na ljudi po vsem svetu … Ekvivalentni scenarij v realnem svetu orožja bi bil, da bi ameriški vojski ukradli nekaj tomahavkov," je ponazoril.

S tem je še dodatno prilil olje na že tako razplamtele razprave o tem, da bi vladne službe in agencije nujno morale uravnotežiti svoje apetite po skrivanju slabosti računalniških sistemov, z namero, da jih lahko same izrabljajo za vohunjenje in kibernetsko vojskovanje z interesom javnosti, da se tehnološka podjetja pravočasno opozori na slabosti programov, da bi lahko izdelali varnostne dodatke in nadgraditve, s katerimi bi okrepili varnost uporabnikov na medmrežju.

“Ta napad je še en primer, ki dokazuje, zakaj je tako problematično, če vlade zbirajo zbirajo ugotovitve o slabostih sistemov,” je napisal Smith.

V NSA in Beli hiši še niso komentirali odziva Microsofta.

Profimedia
Kibernetski napad se je začel minuli petek in je med drugim prizadel banke, bolnišnice in vladne agencije v več kot 150 državah.

Na tisoče računalnikov tarča napada tudi na Kitajskem

V globalnem kibernetskem napadu je bilo prizadetih tudi več sto tisoč računalnikov na približno 30.000 institucijah, vključno z vladnimi agencijami, na Kitajskem, je danes sporočil vodilni kitajski dobavitelj varnostne opreme. Po vsem svetu so sicer danes v pričakovanju morebitnega odkritja novih razsežnosti napada, ki se je začel v petek.

Po navedbah kitajskega podjetja Qihoo 360 je bilo v napadu z izsiljevalskim virusom prizadetih 29.372 institucij, od vladnih uradov do univerz, bankomatov in bolnišnic. Še posebej hitro naj bi se virus širil med ustanovami visokega izobraževanja - prizadel je več kot 4000 kitajskih univerz in raziskovalnih institucij.

Podrobnosti o obsegu škode podjetje ni razkrilo, tudi kitajska vlada je doslej glede dogajanja podala le malo pojasnil. Glede na današnje poročanje kitajskih medijev se virus še vedno širi po državi, a naj bi se bistveno upočasnil.

Naftni gigant v državni lasti PetroChina je v izjavi sporočil, da so morali v soboto za 12 ur izključiti omrežja, ki povezujejo njihove bencinske postaje po državi, saj so bila onemogočena spletna plačila.

Tudi iz drugih azijskih držav učinki napada niso bili povsem razkriti. Predstavnik japonskega podjetja Hitachi je danes denimo sporočil, da je računalniški sistem nestabilen. Težave so odkrili šele danes zjutraj. Južna Koreja je medtem sporočila, da so odkrili le devet primerov okužbe.

Drugod po svetu se vrstijo svarila pred morebitnim odkritjem novih razsežnosti napada ob današnjem začetku novega delovnega tedna. Kibernetski napad se je začel minuli petek in je med drugim prizadel banke, bolnišnice in vladne agencije v več kot 150 državah. Izkoristil je ranljive točke starejših Microsoftovih operacijskih sistemov.