Nadaljevanje džihada

Bin Laden mlajši po očetovih stopinjah

S.R.
15. 5. 2017, 09.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Hamza bin Laden, sin Osame bin Ladna, želi stopiti v očetove čevlje in nadaljevati vojno proti zahodu.

Profimedia
Hamza bin Laden se je v džihadističnih videoposnetih pojavljal že v rani mladosti.

Tako trdi Ali Soufan, nekdanji uslužbenec ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI. Ta je proučeval pisma, ki so jih ameriški Tjulnji našli po napadu na hišo takratnega vodje Al Kaide Osame bin Ladna leta 2011. Osamo so v tem napadu tudi ubili.

Med pismi, s katerih so nedavno odstranili vsakršno stopnjo tajnosti, so se znašla tudi sporočila, ki jih je danes približno 28 let star Hamza pisal svojemu očetu in iz katerih je razvidno, da se je zavezal terorizmu.

Po Soufanovih besedah naj bi tako v enem pismu Hamza očetu dejal, da se spominja »vsakega pogleda ..., vsakega nasmeha, ki si mi ga naklonil, vsake besede, ki si mi jo povedal. Življenje me je utrdilo. V imenu boga živimo za džihad.« Hamza je bil takrat star 22 let, nekateri strokovnjaki s področja varnosti pa ocenjujejo, da bi znal postati prihodnji vodja teroristične organizacije, ki ji je nekdaj poveljeval njegov oče.

Profimedia
Hamza je znan obraz med borci Al Kaide.

Soufan trdi, da so džihadisti Hamzo za to vlogo določili že v njegovem otroštvu, ko se je prvič začel pojavljati v propagandnih videoposnetkih. »Veliko pomeni vsem članom Al Kaide, ki so jih s temi propagandnimi posnetki indoktrinirali,« pravi.

V zadnjih dveh letih je objavil štiri sporočila, v katerih poziva k napadom na zahodne države. »V bistvu pravi "ameriško ljudstvo, prihajamo in to boste občutili. Maščevali se bomo za to, kar ste storili mojemu očetu ..."« pojasnjuje Soufan, ki dodaja, da v glavnem za maščevanje.

Hamzo so Združene države januarja letos dodale na seznam opazovanih oseb in ga opredelile kot »posebej označenega globalnega terorista« (specially designated global terrorist), enako oznako je nosil tudi njegov oče.