Podelitev koncesije

Negotovost: najbolj znana hrvaška plaža v novih rokah

T.L./STA
19. 4. 2017, 11.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Priljubljena plaža v rokah podjetja, ki je brez prihodkov in zaposlenih.

Profimedia
Plaža bo v novih rokah.

Splitsko-dalmatinska županija je danes podelila koncesijo za upravljanje najbolj znane hrvaške plaže Zlatni rat pri Bolu na Braču zagrebškemu podjetju Sport B, kar je močno razjezilo lokalne prebivalce. Ne le, da je domače podjetje ostalo brez koncesije, obrv dvigujejo tudi nad dejstvom, da zagrebška družba nima ne izkušenj ne zaposlenih.

Strokovna komisija je zaradi pomanjkljivosti dokumentacije zavrnila ponudbo dosedanjega koncesionarja, komunalnega podjetja Grabov rat iz Bola, koncesijo za nadaljnjih 15 let pa podelila zagrebškemu podjetju.

Sport B bo plačal 1,85 milijona kun (okoli 250.000 evrov) letno za koncesijo ter 5,4 odstotka od prihodkov z območja pod koncesijo, so pojasnili v splitsko-dalmatinski županiji. Kot so poudarili, je Sport B ponudil tudi največja vlaganja v primerjavi z ostalimi tremi ponudniki. Investirati nameravajo nekaj manj kot deset milijonov evrov.

Odločitev je sprejela večina županijskih svetnikov iz vrst HDZ in Hrvaške državljanske stranke (HGS) nekdanjega splitskega župana Željka Keruma. Opozicijski stranki SDP in HNS pa sta sejo županijske skupščine zapustili pred glasovanjem, je poročala Slobodna Dalmacija na svoji spletni strani.

Župan občine Bol Tihomir Marinković (SDP) je napovedal pritožbo na upravno sodišče. Na Braču so prepričani, da bi morala koncesijo obdržati družba Grabov rat, ki je Zlatni rat upravljalo v zadnjih 12 letih.

Vodstvo podjetja je zatrdilo, da so pravočasno dopolnili svojo ponudbo, potem ko so jih opozorili na pomanjkljivosti. Priznali so sicer, da so ponudili za polovico manj investicij kot Sport B, a vseeno ocenili, da je plaža Zlatni rat pomembna za razvoj lokalne skupnosti in da bi morala ostati pod upravo lokalnih podjetij.

Podjetje brez prihodkov in zaposlenih

Hrvaški mediji so poročali, da podjetje Sport B nima ne prihodkov, ne zaposlenih, niti izkušenj z opravljanjem poslov koncesionarja v turizmu. Direktor podjetja Sport B Božo Krmek je prejšnji teden za Slobodno Dalmacijo povedal, da "bodo izboljšali ponudbo plaže in jo vrnili v boljšem stanju, kot bo pri prevzemu".

Krmek je poudaril, da mora prevladati gospodarski način razmišljanja in ne politika, a so na Braču prepričani, da so ravno zaradi političnih iger ostali brez koncesije.

V lokalni skupnosti so opozorili, da je bilo podobno tudi pred dvanajstimi leti, ko so koncesijo podelili nekdanjemu znanemu hrvaškemu nogometašu in trenerju hrvaške nogometne reprezentance Igorju Štimcu iz Splita, a je splitsko-dalmatinska županija spremenila odločitev in vrnila plažo lokalni skupnosti.

Z Brača je tudi hrvaški minister za gradbeništvo Lovro Kuščević (HDZ), ki pa je novinarjem povedal, da je bil postopek razpisa skladen s predpisi ter da je najbolj pomembno pripraviti plažo za glavno turistično sezono.

Napad pred sejo

Iz vladne stranke Most neodvisnih list so zahtevali ponovitev razpisa, ker sumijo v nepristranskost strokovne komisije, ki je podelila koncesijo zagrebškemu podjetju. Obsodili so tudi fizični napad varnostnikov na novinarja Radio Brač pred začetkom torkove seje županijske skupščine.

Do zapleta s plažo na Braču prihaja nekaj več kot mesec dni pred lokalnimi volitvami, ki bodo v nedeljo 21. maja.