Raste ji drugo okostje

FOTO: Telo 23-letne Jasmin se spreminja v kamen

S.R.
17. 3. 2017, 09.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Spoznajte pogumno dekle Jasmin. Trpi za izjemno redko boleznijo, zaradi katere se njeno mišično tkivo spreminja v kosti.

Profimedia
Jasmin Floyd se tudi letos ne bo predala.

23-letna Jasmin Floyd iz mesta Danielson v zvezni državi Connecticut trpi za izredno redko boleznijo, imenovano sindrom okamenelega človeka (Fibrodysplasia Ossificans Progressiva – FOP), ki povzroča kalcifikacijo mišic, kit, vezi in drugega veznega tkiva. Na svetu je bilo do zdaj zabeleženih zgolj 800 primerov obolelih za to boleznijo.

Profimedia
Jasmin na potovanju leta 2016.

Diagnozo so ji postavili že v petem letu starosti, ko je trpela za hudimi bolečinami v vratu. Od takrat se ji mišice postopoma spreminjajo v kost, kar pomeni, da le še s težavo premika čeljust, vrat, ramena, komolce in boke. V najhujših trenutkih se sooča z neznosnimi bolečinami, poleg tega zelo težko govori in se prehranjuje, saj lahko usta odpira zgolj za centimeter.

Profimedia
Jasmin leta 2000.

Zaradi bolezni ji v telesu raste drugo okostje, zato počasi izgublja sposobnost hoje. Kljub vsem tegobam je odločena, da bo izpolnila svoj seznam želja. Preden jo bolezen za vedno priklene na invalidski voziček, želi potovati in izkusiti čim več novih stvari.