Na skrivaj

Putin širi svoje cesarstvo: Rusija si prisvaja še eno evropsko državo

J.P.
15. 3. 2017, 16.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj svojim pribočnikom zaukazal, naj zapečatijo sporazum, ki bo vojaške sile Južne Osetije vključil v rusko vojsko.

Profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi si poskušal skrivaj prisvojiti Južno Osetijo.

Gruzija je potezo obsodila, zato gre pričakovati, da bodo njeni Zahodni zavezniki Kremelj obtožili, da si skuša skrivaj prisvojiti odcepljeno regijo, čeprav je po mednarodnem zakonu del gruzijskega ozemlja.

Rusija že več let nadzira Južno Osetijo, poroča Reuters, čeprav jo na papirju obravnava kot samostojno državo in ne kot del Rusije.

Sporazum za Gruzijo neveljaven

Sodeč po osnutku sporazuma, bodo separatisti v primeru podpisa prevzeli nove operativne postopke, ki jih bo odobrila Moskva. Tudi sestava oboroženih sil in njeni cilji bodo določeni v soglasju z Rusijo. V sporazumu je zapisano tudi, da lahko pripadniki oboroženih sil Južne Osetije prestopijo v ruske vrste v tamkajšnji ruski vojaški postojanki.

Včeraj je Kremelj izdal ukaz s podpisom predsednika Vladimirja Putina, ki ruskemu obrambnemu in zunanjemu ministrstvu naroča, naj sodelujejo s separatisti, da bi podpisali sporazum. Gruzijska oblast pa opozarja, da je vsak tak sporazum povsem neveljaven.