Prepoved tovora

Ukrajina v ekonomsko blokado separatistov

B.K.
15. 3. 2017, 15.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ker separatisti niso vrnili zaseženih podjetij, so ukrajinske oblasti uvedle prepoved prevoza tovora v odcepljeni regiji.

Reuters
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Ukrajinske oblasti so prekinile prevoz tovora v separatistični regiji Doneck in Lugansk. Ekonomska blokada bo po besedah ukrajinskega predsednika Petra Porošenka ostala na mestu, dokler ne bodo separatisti vrnili zaseženih podjetij, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Porošenko je danes sklical izredni sestanek Sveta za državno varnost in obrambo, ki je po koncu implementiral prepoved prevoza tovora.

Odločitev za ekonomsko blokado separatističnih regij je bila sprejeta za preprečitev “destabilizacije razmer v državi, ki jih spodkopavajo politični operativci,” je po sestanku medijem povedal Porošenko. “Naša želja je, da preprečimo družbeni razdor.”

V skladu z odločitvijo bodo prekinjene vse cestne in železniške povezave med Ukrajino in separatističnima regijama. Blokada bo veljala tako dolgo, dokler separatisti ne prepustijo nadzora nad mnogimi ukrajinskimi podjetji, ki so jih v preteklosti zasegli. Vrnitev podjetij sicer predvideva tudi mirovni sporazum iz leta 2015.

Prepoved prevoza tovora bo sicer negativno vplivala tudi na že zlomljeno ukrajinsko gospodarstvo. Centralna banka Ukrajine je zato opozorila, da bi tovrstni ukrepi lahko prepolovili načrtovano gospodarsko rast iz 3 na 1,5 odstotka v letu 2017.