Izginil kot duh

Našli dolgo pogrešano vesoljsko plovilo

S.R.
10. 3. 2017, 09.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Chandrayaan-1 se je v zgodovino zapisal kot prvo indijsko lunarno plovilo brez posadke in nato leta 2009 kot duh izginil.

Profimedia
Chandrayaan-1 ni nič večji od manjšega avtomobila.

Skoraj desetletje pozneje je NASA v orbiti okoli Lune odkrila dve vesoljski plovili brez posadke, in sicer lastno plovilo Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) in izginulega indijskega »zvezdnika«. Znanstveniki so za lociranje obeh plovil, od katerih je bilo eno še aktivno, drugo pa neodzivno, uporabili nov zemeljski radar.

»Iskanje plovila LRO je bilo razmeroma preprosto, saj smo sodelovali s snovalci misije, ki so nam posredovali natančne podatke o njegovi lokaciji,« pravi Marina Brozovic iz Nasinega Laboratorija za reaktivni pogon. Chandrayaan-1 je predstavljal večji izziv, saj so zadnji stik s tem plovilom zabeležili leta 2009, hkrati ni nič večji od manjšega avtomobila.

Čeprav so radar uporabljali za opazovanje manjših asteroidov, ki so od Zemlje oddaljeni več milijonov kilometrov, znanstveniki niso bili prepričani v njegovo sposobnost zaznavanja še manjših objektov v bližini Lune. Te objekte je težko odkriti zaradi Lunine močne gravitacijske sile, ki lahko znatno spremeni orbito plovila. Zaradi medsebojnega odsevanja Lune in Zemlje manjših objektov hkrati ni mogoče iskati z optičnimi teleskopi.