Mobilna verzija
21:04 23. oktober 2017

VIDEO: NASA s sondo na nenavaden kovinski svet

S.R.
0 Posodobljeno: 10:02 / 09.8.2017

Pri Nasi so odobrili načrt, v okviru katerega bodo na neobičajen kovinski asteroid z imenom 16 Psiha poslali istoimensko sondo.

16 psyche, asteroid

Asteroid premera več kot 200 kilometrov, ki je ime dobil po grški ženski z imenom Psiha, poznamo že od leta 1852, kaže pa, da je sestavljen iz čiste zlitine niklja in železa. (Ilustracija) Foto: Arizona State University

Znanstveniki menijo, da je asteroid 16 Psiha nekoč tvoril jedro starodavnega planeta v velikosti Marsa, ki pa je po vrsti izjemno močnih trkov z drugimi telesi v osončju izgubil svojo zunanjo skorjo. Leži v asteroidnem pasu med Marsom in Jupitrom ter ni podoben nobenemu drugemu telesu v našem osončju.

Načrt je zanimiv tudi zato, ker o asteroidu vemo zelo malo. Znanstveniki na podlagi lanskih posnetkov Nasinega infrardečega teleskopa na primer domnevajo, da bi lahko na njegovem površju obstajala celo voda.

Domnevajo tudi, da je nastal v zgodnji fazi oblikovanja našega osončja, in sicer »zgolj« 10 milijonov let po rojstvu Sonca. Zato menijo, da bi lahko razkril mnoge podrobnosti v zvezi z nastankom planetov v našem sončnem sistemu. Poudarjajo še, da bi misija lahko prispevala tudi k boljšemu razumevanju Zemljinega jedra, tako nam ne bi bilo treba vrtati tisoče kilometrov pod površje.

Misijo, ki so jo zdaj potrdili, je leta 2015 predlagala ekipa iz Državne univerze v Arizoni, vodi pa jo planetarna znanstvenica Lindy Elkins-Tanton. V skladu z načrtom bi lahko sonda na pot odpotovala že leta 2023, asteroid pa dosegla do leta 2030. Tam bi 20 mesecev krožila v orbiti ter posnela vrsto posnetkov, proučila njegovo sestavo in izmerila moč magnetnega polja.

Značke: 16-psiha , asteroid , sonda , nasa

Vaš prispevek