16 Psiha

VIDEO: NASA s sondo na nenavaden kovinski svet

S.R.
6. 1. 2017, 18.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pri Nasi so odobrili načrt, v okviru katerega bodo na neobičajen kovinski asteroid z imenom 16 Psiha poslali istoimensko sondo.

Arizona State University
Asteroid premera več kot 200 kilometrov, ki je ime dobil po grški ženski z imenom Psiha, poznamo že od leta 1852, kaže pa, da je sestavljen iz čiste zlitine niklja in železa. (Ilustracija)

Znanstveniki menijo, da je asteroid 16 Psiha nekoč tvoril jedro starodavnega planeta v velikosti Marsa, ki pa je po vrsti izjemno močnih trkov z drugimi telesi v osončju izgubil svojo zunanjo skorjo. Leži v asteroidnem pasu med Marsom in Jupitrom ter ni podoben nobenemu drugemu telesu v našem osončju.

Načrt je zanimiv tudi zato, ker o asteroidu vemo zelo malo. Znanstveniki na podlagi lanskih posnetkov Nasinega infrardečega teleskopa na primer domnevajo, da bi lahko na njegovem površju obstajala celo voda.

Domnevajo tudi, da je nastal v zgodnji fazi oblikovanja našega osončja, in sicer »zgolj« 10 milijonov let po rojstvu Sonca. Zato menijo, da bi lahko razkril mnoge podrobnosti v zvezi z nastankom planetov v našem sončnem sistemu. Poudarjajo še, da bi misija lahko prispevala tudi k boljšemu razumevanju Zemljinega jedra, tako nam ne bi bilo treba vrtati tisoče kilometrov pod površje.

Misijo, ki so jo zdaj potrdili, je leta 2015 predlagala ekipa iz Državne univerze v Arizoni, vodi pa jo planetarna znanstvenica Lindy Elkins-Tanton. V skladu z načrtom bi lahko sonda na pot odpotovala že leta 2023, asteroid pa dosegla do leta 2030. Tam bi 20 mesecev krožila v orbiti ter posnela vrsto posnetkov, proučila njegovo sestavo in izmerila moč magnetnega polja.