Nadzor

V svoji sredi jih imajo skoraj 600, nataknili bi jih vsem

J.P.
9. 1. 2017, 10.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V Nemčiji razmišljajo, da bi potencialne teroriste obrzdali z elektronskimi gleženjskimi monitorji, četudi še nikoli niso bili obsojeni.

Profimedia
Trenutno lahko z gleženjskimi monitorji opremijo le aretirance, ki so na pogojnem izpustu.

Nemški minister za pravosodje Heiko Maas se o potezi posvetuje s policijskimi načelniki in drugimi ministri. Izvzeta ni niti možnost, da bi brez sojenja pridržali sumljive prišleke, če jih njihove države ne bi hotele vzeti nazaj. V Nemčiji je namreč na tisoče oseb, večinoma iz Severne Afrike, ki so jim bile zavrnjene prošnje za azil, a jih ne morejo vrniti, ker nimajo dokumentov. Nekaj podobnega se je zgodilo v primeru Tunizijca Anisa Amrija, ki je decembra lani na božičnem sejmu v Berlinu s tovornjakom zapeljal v množico in ubil 12 ljudi. Nemške oblasti so mu zavrnile prošnjo za azil – dokumente, ki bi omogočile njegovo vrnitev, so iz Tunisa poslali šele dva dni po napadu.

Reuters
Anisa Amri je decembra lani na božičnem sejmu v Berlinu s tovornjakom zapeljal v množico in ubil 12 ljudi.

»Narediti moramo vse, da lahko že na prvi pogled identificiramo potencialno nevarne posameznice. Tudi pred razsodbo sodišča,« je dejal Maas in dodal, da uporaba elektronskim monitorjev, ki bi jih potencialnim teroristom namestili na gležnje, v tem oziru ne more biti sporna.

Ne morejo jih obtožiti

V Nemčiji ocenjujejo, da imajo v svoji sredi skoraj 600 zelo nevarnih potencialnih teroristov, ki pa jih zaradi pomanjkanja konkretnih dokazov ne morejo obtožiti. Zakon o elektronskem nadziranju so sicer spremenili lani poleti, ko je pripadnik Islamske države na vlaku s sekiro napadel druge potnike, a lahko z gleženjskimi monitorji vseeno opremijo le aretirance, ki so na pogojnem izpustu.

Maas se bo o potezi jutri posvetoval z notranjim ministrom Thomasom de Maizierom.