Napad na božičnem sejmu

V rokah policije: berlinski napadalec je imel pomočnika

T.L./STA
4. 1. 2017, 18.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nemško tožilstvo izdalo zaporni nalog za pomočnika napadalca v Berlinu.

Reuters
Prizor groze iz Berlina.

Nemško tožilstvo je danes izdalo zaporni nalog za domnevnega pomočnika 24-letnega Tunizijca Anisa Amrija, ki je prejšnji mesec izvedel teroristični napad na berlinski božični sejem. Nalog so sicer izdali zaradi suma poneverbe in kršitev nemške azilne zakonodaje, moškega pa so že prijeli.

Kot je povedala tiskovna predstavnica nemškega tožilstva, gre za 26-letnega moškega, ki so ga že preiskovali v preteklih dneh, a niso zbrali dovolj trdnih dokazov, da je pomagal Amriju pri izvedbi napada. So pa ugotovili, da je z najmanj dvema lažnima imenoma med aprilom in novembrom 2015 v več mestih izrabil ugodnosti prosilca za azil.

Srečanje dan pred napadom

Šlo naj bi sicer za nekdanjega sostanovalca Amrija. Poznala sta se od konca leta 2015, dan preden je Amri izvedel napad, pa sta se tudi srečala v neki restavraciji in intenzivno pogovarjala.

Tunizijec Amri je 19. decembra v Berlinu s tovornjakom zapeljal v množico na božičnem sejmu. V napadu je umrlo 12 ljudi, okoli 50 jih je bilo poškodovanih. Nekaj dni kasneje, 23. decembra, je bil ubit v streljanju z italijansko policijo nedaleč od Milana.

Tiskovna predstavnica nemškega tožilstva je še povedala, da zdaj ni nobenega dvoma več, da je bil Amri napadalec na božični sejem v Berlinu. Kot smo poročali, je tudi italijanska policija sporočila, da je pištola, ki jo je Amri uporabil v spopadu s policisti, v katerem je bil ubit, ista, s katero je bil ustreljen ugrabljeni poljski voznik tovornjaka.