Nenavadno vedenje

Pilot tako nadelan, da je omedlel v pilotski kabini

G.G./STA
1. 1. 2017, 15.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kanadske oblasti so v soboto aretirale pilota letalske družbe Sunwing, ki so ga našli opitega na letalu.

Profimedia

37-letni pilot naj bi letalo popeljal z letališča v Calgaryju v mehiški Cancun. Za srečen konec zgodbe so zaslužni člani posadke, ki so oblasti opozorili na nenavadno vedenje pilota, ta pa je nato tudi omedlel v pilotski kabini. Dve uri po aretaciji, ki se je za nezanesljivega pilota končala za zapahi, so v njegovi krvi namerili več kot trikratnik dovoljene količine alkohola.

Obtožbe, zaradi katerih se bo moral pilot zagovarjati, vključujejo opitost v času odgovornosti za letalo. Posadki se je za odgovorno ravnanje že zahvalila tudi letalska družba. Boeing 737, na katerem je bilo 99 potnikov in šest članov posadke, je nato pilotiral drug pilot.

Pred dnevi so o incidentu s pijanim pilotom poročali tudi iz Indonezije, kjer so ga z letala spravili šele odločni potniki, ki so zagrozili, da bodo zapustili letalo, če ga ne bo on. Posnetki nadzorne kamere so pokazali, da se je pred tem skozi varnostno kontrolo na letališču v Surabayi dobesedno opotekal. Da je pijan, je 154 potnikov ugotovilo, ko jih je po zvočniku nerazločno nagovarjal. Šlo je za letalo nizkocenovne letalske družbe Citilink indonezijskega državnega prevoznika Garuda. Pilota so odpustili.