Povračilni ukrep

Putin bo ameriške diplomate povabil na novoletno zabavo

M.K./STA
30. 12. 2016, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je sporočil, da zaenkrat še ne bo podpisal ukaza o izgonu 35 ameriških diplomatov, kar mu je predlagal zunanji minister Sergej Lavrov.

Profimedia
Rusi ne prežijo za vsakim ameriškim milijarderjem, je dejal ruski predsednik Vladimir Putin.

"Ne bomo ustvarjali nobenih problemov ameriškim diplomatom. Nikogar ne bomo izgnali," je sporočil ruski predsednik.

Putin je hkrati sporočil še, da ne le, da (še) ne bo izgnal ameriških diplomatov, ampak jih je namesto tega skupaj z družinami povabil na novoletno zabavo v Kremelj, še poroča dpa.

Profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin na sestanku z zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in obrambnim ministrom Sergejem Šolgujem.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je pred tem Putinu predlagal izgon 35 ameriških diplomatov iz Rusije, 31 z ameriškega veleposlaništva v Moskvi in štiri z generalnega konzulata v Sankt Peterburgu. Šlo naj bi za povračilni ukrep na četrtkovo odločitev odhajajočega ameriškega predsednika Baracka Obame, da zaradi hekerskih napadov med ameriškimi predsedniškimi volitvami izžene 35 ruskih diplomatov.

Gre za očiten protiukrep na četrtkovo odločitev Obame, da uvede sankcije proti ruskima obveščevalnima agencijama FSB in GRU in da izžene 35 ruskih diplomatov zaradi hekerskih napadov med ameriškimi volitvami. Izgnani ruski operativci bodo morali državo zapustiti v 72 urah. Odredil je tudi zaprtje dveh ruskih stavb v New Yorku in Marylandu, ki jih Rusija po mnenju ZDA uporablja za vohunjenje.

"Ta odziv sledi več zasebnim in javnim opozorilom, ki smo jih posredovali ruski vladi, in so potreben in primeren odziv na poskuse škodovanja interesom ZDA in kršitve uveljavljenih mednarodnih norm obnašanja," je utemeljil Obama.

Reuters
Zgradba veleposlaništva ZDA v Moskvi.

V Kremlju so že v četrtek zvečer napovedali, da bo Rusija razmislila o možnosti povračilnih ukrepov. Ruski premier Dmitrij Medvedjev pa je danes na twitterju ocenil, da gre za zadnje vzdihljaje odhajajoče administracije Obame. "Žalostno je, da Obamova administracija, ki je začela s popravljanjem naših vezi, končuje mandat s protirusko agonijo. RIP," je v angleščini objavil Medvedjev.

Afera s hekerskimi vdori v račune elektronske pošte predstavnikov demokratov tako dobiva resne diplomatske posledice. Washington je v preteklih mesecih Moskvo obtožil, da je skušala s temi vdori škodovati demokratski kandidatki Hillary Clinton in vplivati na razplet predsedniških volitvah v ZDA, na katerih je 8. novembra slavil republikanec Donald Trump. Po poročanju ameriških medijev, ki so se sklicevali na ameriške obveščevalce, je bil v to celo osebno vpleten sam ruski predsednik Putin. V Kremlju so tovrstne obtožbe zavrnili.