Zavrnjen kompromis

Stavka bo utišala novoletni koncert Slovenske filharmonije

M.K./STA
30. 12. 2016, 13.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Direktor SF Damjan Damjanovič zavrnil kompromis, po katerem bi orkester koncert odigral pod taktirko Uroša Lajovica, pod pogojem, da se prekine sodelovanje z Lajovicem.

Bobo
Orkester se je soglasno odločil za nadaljevanje stavke.

Orkester se je zato soglasno odločil za nadaljevanje stavke.

STA
Damjanu Damjanoviču očitajo nekompetentno vodenje filharmonije, neprofesionalen odnos do zaposlenih ter kršitve predpisov.

Pooblaščenec stavkovnega odbora stavkajočih v SF Dino Bauk je v četrtek Damjanu Damjanoviču in predsedniku sveta zavoda Otmarju Zornu posredoval kompromisni predlog, ki bi omogočil začasno prekinitev stavke in izvedbo novoletnega koncerta. Orkester SF je predlagal, da Damjanovič pred izvedbo novoletnega koncerta z maestrom Urošem Lajovicem podpiše sporazum o prekinitvi sodelovanja, nato se novoletni koncert, napovedan za 1. januar v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, pod njegovo taktirko izvede.

K pravici do sodelovanja orkestra pri izbiri šefa dirigenta pa se v ločenem sporazumu zaveže minister za kulturo. Kot so stavkajoči v SF zapisali v sporočilu za javnost, je minister za kulturo Tone Peršak na sestanku s stavkovnim odborom pred štirinajstimi dnevi pripravljenost spremeniti akt o ustanovitvi Slovenske filharmonije že napovedal in jo v četrtkovem neformalnem pogovoru s tajnikom Sviz Branimirjem Štrukljem ponovno potrdil. Na četrtkovem srečanju z novinarji je minister tudi povedal, da so dali orkestru zagotovilo, da bodo vladi predlagali spremembo ustanovitvenega akta SF.

Pooblaščenec stavkajočih je v ponudbi Damjanoviču predlagal, da se danes do 12. ure podpiše sporazum o začasni prekinitvi stavke, vendar pa se je direktor na kompromis odzval v zadnjem trenutku z zavrnitvijo le-tega.

Kot so stavkajoči v Slovenski filharmoniji zapisali v sporočilu za javnost, Damjanovič z neodgovornim ravnanjem, nepripravljenostjo reševati spor, kljub pripravljenosti orkestra, da se najde rešitev, ki bi bila v zadovoljstvo obiskovalcev in poslušalcev novoletnega koncerta, prevzema velik del odgovornosti, saj se bo na tak način spor v prihodnjih dneh in tednih le še poglobil.

Predsednica stavkovnega odbora Marina Kopše je za STA še povedala, da jim je Damjanovič v pismu zapisal, da ni pripravljen na parcialno reševanje stavkovnih zahtev in da na kompromis pristane le v primeru, če orkestraši odstopijo od vseh ostalih stavkovnih zahtev. Na vprašanje, katerim njihovim zahtevam bi ugodil, je pojasnila, da le temu, kar jim je zapisal že v pismu. To je, da je pripravljen ažurno reševati problematiko glede napredovanj zaposlenih in da je pripravljen sestaviti dokument, da bodo lahko sodelovali pri izbiri dirigenta.

O prekinitvi pogodbe o sodelovanju z Lajovicem po njenih besedah "ni bilo več nobenega govora in glede na to, da je bila to naša minimalna zahteva za izvedbo novoletnega koncerta, novoletnega koncerta ne bo".