POLJSKA

Poslanci potrdili sporne spremembe pravice do zbiranja

K.A./STA
3. 12. 2016, 09.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Poljski poslanci so v petek izglasovali spremembe zakona o zborovanjih, tako bodo imeli shodi, ki jih pripravljajo cerkev in državne institucije, prednost pred državljanskimi pobudami.

Reuters
ženske protest poljska

Odločitev je sprožila zaskrbljenost tako na Poljskem kot širše, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Konservativna vladajoča poljska stranka Zakon in pravičnost (PiS) je amandma predstavila po letu dni na oblasti. Besedilo določa, da je prednost dana zborovanjem, ki jih organizirajo javne oblasti, pa tudi tistim, ki so del cerkvenih aktivnosti.

To pomeni, da bi lahko oblasti prepovedale državljanom demonstracije, če bi se rimskokatoliška cerkev ali država odločili pripraviti svoje zborovanje na istem kraju ob istem času. Doslej je veljalo, da lahko zborovanje organizira tisti, ki ga je prej prijavil.

Spremembe je potrdil spodnji dom parlamenta, potrditi pa jih morata še senat in predsednik.

Po besedah notranjega ministra Mariusza Blaszczaka bo amandma preprečil "konfrontacije med rivalskimi demonstranti", saj ne bo več mogoče pripraviti dveh demonstracij na istem kraju.

Kritiki medtem trdijo, da nova zakonodaja omejuje temeljne pravice in svoboščine. Poljski komisar za človekove pravice Adam Bodnar je mnenja, da amandma krši ustavo, komisar Sveta Evrope za človekove pravice Nils Muižnieks pa je dejal, da je "zelo zaskrbljen".

Poljski parlament je v preteklih mesecih že sprejel zakonodajo, ki je okrepila moč vlade nad mediji in drugimi institucijami, oslabila pa je moč ustavnega sodišča.