Zmanjkalo goriva

Za usodno zamudo, ki je vodila v strmoglavljenje, kriva videoigra

J.P.
2. 12. 2016, 09.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V Kolumbiji strmoglavljeno letalo, v katerem je umrl večji del brazilske nogometne ekipe, je zamujalo z vzletom, zaradi česar jim je zmanjkalo goriva.

Profimedia
Strmoglavljenje v bližini Medellina so preživeli trije nogometaši, dva člana posadke in en novinar.

Zamuda pri vzletu je posadko stala postanka v kraju Cobija na meji med Brazilijo in Bolivijo, ker bi lahko dotočili gorivo. Tamkajšnje letališče namreč ne obratuje po polnoči.

Čarterski let, ki je prevažal člane brazilskega nogometnega kluba Chapecoense, je tako moral čakati na pristanek na stezi v Medellinu, v tem času pa ostal brez goriva. Letalo je trčilo v goro, umrlo je 71 od 77 ljudi na krovu. Goriva je imelo za štiriurni let, v zraku je bilo še 20 minut po tistem, ko se je ta čas iztekel. Letalo BAE 146 Avro RJ85 ima doseg 1.600 navtičnih milj, kar je le malo manj od razdalje, ki ločuje Medellin in Santa Cruz v Boliviji, od koder je vzletelo s skoraj povsem polnim rezervoarjem za gorivo.

Profimedia
Razbitine letala.

Ostali brez licence

Bolivija je včeraj bolivijski letalski družbi LaMia odvzela licenco. Njen direktor Gustavo Vargas pa pravi, da je bil pilot Miguel Quiroga tisti, ki se je odločil leteti proti Medellinu, ne da bi poskusil gorivo dotočiti v Bogoti. »Pilot se je odločil. Mislil je, da bo goriva dovolj,« je dejal Vargas.

Zamuda zaradi ene osebe

Razlog za zapozneli vzlet je razkril britanski MailOnline. Dokopal se je namreč do sporočila Chinha di Domenica, zaposlenega v klubu, ki ga je oddal preko aplikacije Whatsapp, preden je letalo, na katerem je bil in v katerem je umrl, vzletelo. Branilec Demerson Costa in eden od sedmih igralcev, ki niso bili na letalu, je potrdil, da je bilo to zadnje poslano sporočilo. Di Domenica, tako Demerson, se je v svojem zadnjem sporočilu norčeval iz enega od igralcev, ki je zadrževal celotno letalo, ker je iz svoje prtljage pozabil vzeti videoigro. Njegova prtljaga naj bi bila odposlana z letališča Guarulhos v Sao Paulu, od kjer so prvotno poleteli. Neimenovani igralec naj bi nato v Santa Cruzu osebje prosil, naj najdejo njegovo prtljago. 

Mednarodni predpisi velevajo, da mora letalo imeti dovolj goriva, da zmore še 30 minut leta po pristanku na cilju.

Zamude naj bi bilo za kar eno uro.

Naredil je vse, a to ni bilo dovolj

Posnetek pogovora med pilotom in kontrolorko letenja Yanethom Molino je razkril, da je Quiroga zaprosil za takojšen pristanek zaradi stiske z gorivom, preden je tega povsem zmanjkalo. Tekom pogovora se je pilot izognil odgovoru na vprašanje Molinove, koliko časa lahko še ostanejo v zraku – Quiroga je zgolj ponavljal svojo prvotno prošnjo. V tistem času je namreč še eno letalo zahtevalo pristanek v sili; Molinova se je odločila, da bo zavrnila prošnjo letala LaMie, pilotu pa je naročila, naj zdrži še približno sedem minut. V zadnjih nekaj sekundah burne izmenjave besed je Quiroga dejal, da je elektrika v letalu povsem odpovedala in da so ostali brez goriva. Sledilo je strmoglavljenje slabih 50 kilometrov od letališča.

Molina je včeraj v pismu zapisala, da je naredila vse, kar je lahko, a da to očitno ni bilo dovolj. Mednarodni predpisi sicer velevajo, da mora letalo imeti dovolj goriva, da zmore še 30 minut leta po pristanku na cilju. Preiskovalci na kraju nesreče sledov goriva niso odkrili, kar podpira trenutno najširše sprejeto različico dogodkov, ki so vodili do tragedije.