Izredne razmere

Več kot osem milijonov lačnih

S.R.
27. 10. 2016, 16.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V Keniji, Ugandi, Južnem Sudanu in Burundiju zaradi suše in posledično slabe letine pomanjkanje hrane grozi več kot osmim milijonom ljudi.

Profimedia
Zaradi suše in slabe letine je v Afriškem rogu več milijonov lačnih.

V severovzhodnem in obalnem predelu Kenije se s pomanjkanjem hrane sooča več kot milijon ljudi, medtem ko je v Ugandi zaradi suše in posledično podpovprečne kmetijske proizvodnje lakoti izpostavljenega skoraj pol milijona prebivalstva.

V Burundiju pa se zaradi negotovih razmer in gospodarskih težav, ki so privedle do velikih motenj na trgih in v kmetijskih dejavnostih, z resnimi težavami na področju preskrbe hrane srečuje več kot 2,3 milijona prebivalstva, pri čemer Tanzanija in Zambija, ki sta glavni proizvajalki hrane v regiji, svoje presežke zadržujeta, zato je otežen tudi uvoz koruze iz sosednjih držav.

Pri Kenijski nacionalni agenciji, odgovorni za upravljanje suš, pravijo, da se bodo, če bo podpovprečna tudi količina padavin v novembru, posledice suše še poglobile ter prizadele še več milijonov ljudi. »Vremenske napovedi kažejo, da se bo to tudi zgodilo. Že zdaj smo na meji obvladljivega, če pa se napovedi uresničijo, bomo morali razglasiti izredne razmere, saj bo pomanjkanje hrane prizadelo še dodatne milijone prebivalstva,« navajajo pri agenciji ter dodajajo, da so v zadnjem mesecu za nujne zaloge hrane porabili že več milijonov ameriških dolarjev.