Referendum o begunskih kvotah

"Madžarska igra nevarno igro"

D. B./STA
2. 10. 2016, 13.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Madžarski premier Viktor Orban je danes ob oddaji glasovnice na referendumu o obveznih begunskih kvotah za članice EU dejal, da so ponosni, da kot prvi glasujejo o tem vprašanju. "Žal smo edini," je dodal. Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz pa je opozoril, da Madžarska "igra nevarno igro".

Reuters
Na referendumu volivci odgovarjajo na vprašanje: "Ali želite dovoliti EU, da brez podpore parlamenta predpiše preselitev Nemadžarov na Madžarsko?".(Fotografija je simbolna.)

Da bi si utrdil moč na domačem političnem parketu, se Orban po Schulzevem mnenju "igra s temeljnim načelom EU in pod vprašaj postavlja pravne temelje Evrope, ki jo je Madžarska sooblikovala".

Glede na javnomnenjske raziskave ni dvoma, da bodo kvote zavrnili, je pa vprašanje, ali bo glasovalo več kot 50 odstotkov volivcev, kar je pogoj za veljavnost referenduma. Na njem volivci odgovarjajo na vprašanje "Ali želite dovoliti EU, da brez podpore parlamenta predpiše preselitev Nemadžarov na Madžarsko?". Volišča so odprta od 6. do 19. ure.

Po anketah je sicer velika verjetnost, da bo glasovalo več kot 50 odstotkov od skupno osmih milijonov volivcev, povsem gotovo pa ni. Analitiki ocenjujejo, da bi bila manj kot 50-odstotna udeležba na referendumu poraz za Orbana.

Reuters
Viktor Orban (na fotografiji) se po Schulzevem mnenju "igra s temeljnim načelom EU in pod vprašaj postavlja pravne temelje Evrope".

Zavajajoče vprašanje?

40-letni kmet, ki je na volišče v Budimpešti pospremil svojo mamo, je dejal, da ne bo "lutka v Orbanovi igri". "Vprašanje je oblikovano na tak način, da praktično spodbuja samo en možen odgovor," je bil kritičen.

38-letni odvetnik Zoltan, nasprotnik kvot, pa je poudaril, da mu nihče ne more zagotoviti, da so migranti, ki bi jih sprejela Madžarska, res vojni begunci. Strinjal se je sicer, da je bila kampanja pretirana.

Opozicija je napovedala bojkot referenduma, nekatere stranke pa volivce pozivajo, naj v znak protesta proti vladni politiki oddajo neveljavno glasovnico.

Z referendumom želi Orban po lastnih besedah dokazati, da večina Madžarov želi moč sprejemanja odločitev ohraniti v rokah lastne vlade in je ne predati EU. A analitiki poudarjajo, da gre predvsem za poskus Orbana, da bi utrdil oblast.

V Bruslju poudarjajo, da gre za referendum o prihodnjih kvotah oz. odločitvah zanje, ne obstoječih.