Prisluškovalna afera

Obtožena tudi nekdanji makedonski premier in minister

M.K./STA
15. 9. 2016, 16.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Makedonsko posebno javno tožilstvo je danes vložilo prve obtožnice za kazniva dejanja nezakonitega prisluškovanja. Čeprav glavna tožilka identitete obtoženih ni želela razkriti, mediji poročajo, da naj bi šlo tudi za obtožnice proti nekdanjemu premierju Nikoli Gruevskemu in prometnemu ministru Miletu Janakievskemu.

Arhiv Svet24
Vlado takratnega premierja Nikole Gruevskega je opozicija javno obtožila, da je nezakonito prisluškovala približno 20.000 ljudem, tudi policistom, sodnikom, novinarjem in tujim diplomatom.

Prvi primer se, kot je poročala makedonska televizija, nanaša na uničenje dokumentov, pridobljenih z nezakonitim prisluškovanjem, kar naj bi izvedli zaposleni makedonskega notranjega ministrstva, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Drug primer je povezan s prisluškovanjem pogovoru visokih predstavnikov izvršilne oblasti 1. junija 2013.

Glavna tožilka Katica Janeva je makedonski parlament pozvala, naj sprejme predlog za spremembo zakona o zaščiti prič, da ne bi prihajajo do zavlačevanja preiskav in pregona v primerih nezakonitega prisluškovanja.

V prvem primeru je obtoženih sedem ljudi, ki so, kot je poročal Deutsche Welle (DW) v makedonskem jeziku, uničevali dokaze v povezavi z nepooblaščenim prisluškovanjem v obdobju 2008 do 2015. V drugem primeru je obtoženih 14 oseb, ki so storile ali sprožile nasilje med protesti junija 2013.

Glavna tožilka po navedbah DW ni želela razkriti identitete obtoženih, a naj bi bilo, kot še navaja DW, jasno, da so podrobnosti iz drugega primera jasno povezani z nekdanjim premierjem in šefom takrat vodilne stranke VMRO-DPMNE Nikolo Gruevskim ter nekdanjim prometnim ministrom Miletom Janakievskim.

Prisluškovalno afero je sprožila opozicija, ki je vlado takratnega premierja Nikole Gruevskega javno obtožila, da je nezakonito prisluškovala približno 20.000 ljudem, tudi policistom, sodnikom, novinarjem in tujim diplomatom.

Opozicija je ob tem objavila prisluhe, ki naj bi nastali s prisluškovanjem telefonom sodelavcev Gruevskega in naj bi dokazovali prisluškovanje. Prav tako naj bi bile iz prisluhov razvidne volilne manipulacije.