Padec

Nemcem je nepričakovano strmoglavil

T.L./STA
9. 9. 2016, 11.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Julija so zabeležili najbolj oster padec izvoza v zadnjem letu.

Profimedia

 Nemčija je julija zabeležila najbolj oster padec izvoza v zadnjem letu. Izvoz je v primerjavi z junijem, ko se je na mesečni ravni okrepil za skromnih 0,2 odstotka, julija padel za presenetljivih 2,6 odstotka na 97,1 milijarde evrov, je danes sporočil nemški statistični urad Destatis. 

Julija se je najbolj znižala prodaja v države izven EU, kot sta Kitajska in ZDA, padel je tudi izvoz v evropske države, ki ne sodijo v območje evra, kot je Velika Britanija. Odločitev Britancev, da izstopijo iz EU, je očitno nekoliko zavrla trgovinske odnose med državama.

Največji padec od lanskega avgusta

Julijski padec izvoza je bil največji od lanskega avgusta. Analitiki so pričakovali, da se bo izvoz julija okrepil za 0,4 odstotka.

Znižal se je tudi nemški uvoz, in sicer za 0,7 odstotka na 77,7 milijarde evrov, potem ko se je junija okrepil za 1,1 odstotka. Analitiki so za julij sicer napovedovali polodstotno rast uvoza.

Trgovinski presežek se je julija znižal na 19,4 milijarde evrov, potem ko je mesec prej znašal 21,4 milijarde evrov.

Najnovejši podatki o nemški blagovni menjavi so zadnji v vrsti precej slabih vesti o nemškem gospodarstvu. Julija se je namreč v Nemčiji znižala industrijska proizvodnja, tovarniška naročila pa so beležila le majhno rast. kot poudarjajo analitiki, julij več kot očitno ni bil dober mesec za Nemčijo.

Po napovedi nemške centralne banke - ta je bila sicer objavljena še pred brexitom - naj bi Nemčija letos zabeležila 1,7-odstotno gospodarsko rast, v prihodnjem letu pa 1,4-odstotno.