Izsiljevanje

Turčija grozi, da bo več kot milijon migrantov poslala v EU

G.G.
2. 8. 2016, 09.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Po umiritvi napetosti na domačem terenu, so turške oblasti zagrozile Evropski uniji, da bodo prenehali »zadrževati« migrante, če EU do oktobra ne bo odpravljena vizumska sprostitev za turške državljane.

Reuters
Begunski center na juguvzhodu Turčije.

Grožnje o umiku Turčije iz dogovora o upravljanju z migracijskimi tokovi je izgovoril turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu. Toda nemški podkancler Sigmar Gabriel je opozoril, da se Evropa ne sme in se ne bo pustila izsiljevati.

»Od Turčije je odvisno, ali bodo lahko njeni državljani v EU potovali brez vizumov,« pravi Gabriel in dodaja, da mora Turčija izpolniti zahtevana merila v skladu z danimi zavezami. Bruselj skrbi predvsem Erdoganovo izigravanje človekovih pravic in njegova težnja, da po zatrtem puču ponovno uvede smrtno kazen.

Kritiki t.i. migracijskega dogovora med Turčijo in EU so poudarjali, da bo dogovor Turčija izrabila za morebitno izsiljevanje. Tudi če ne bodo izpolnjevali vseh pogojev za vizumsko liberalizacijo, bodo imeli v rokah močnega aduta, so opozarjali skeptiki. Ta adut – okoli tri milijone beguncev, lahko kadarkoli preusmerijo proti EU.

Evropski parlament je sicer vizumsko liberalizacijo s julija zamrznil. Pristojni parlamentarni odbor se bo s tem vprašanjem ukvarjali šele po pisnem zagotovilu Evropske komisije, da je Turčija izpolnila vse kriterije EU.