Na prizorišču groze

Papež v Auschwitzu le tiho molil

M.K./STA
29. 7. 2016, 16.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Papež Frančišek, ki se ob svetovnem dnevu mladih mudi na večdnevnem obisku na Poljskem, je danes obiskal nekdanje nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau. Papež se je sam sprehodil skozi vrata z zloglasnim napisom Arbeit macht frei (Delo osvobaja). Na prizorišču morije okoli 1,1 milijona večinoma judovskih žrtev je tiho molil.

Profimedia
papež Frančišek je molil ob ruševinah krematorija, ki so ga nacisti ob evakuaciji taborišča razstrelili

Frančišek se je nato srečal z nekaterimi preživelimi in tistimi, ki so Jude med vojno reševali. Med njimi je bila Helena Dunicz Niwinska, stara 101 leto, ki je igrala violino v orkestru v koncentracijskem taborišču.

86-letna Janina Iwanska, ki je preživela taborišče, je po srečanju s papežem povedala, da je želela poklekniti pred njim, a jo je papež objel in poljubil na lica. "Bilo je zelo ganljivo," je dejala.

Alojzy Fros se pri svojih 99 letih še vedno spominja prihoda v taborišče. "Takoj po prihodu sem skozi odprta vrata videl gola telesa, zložena kot drva približno meter visoko. Tega ne bom nikoli pozabil," je dejal medijem.

Papež je pred zidom, pred katerim so nacisti streljali taboriščnike, prižgal svečo in s sklonjeno glavo tiho molil, nato pa je obiskal celico, v kateri je bil poljski duhovnik in svetnik Maximilian Kolbe, ki je umrl v Auschwitzu.

"Gospod, usmili se svojih ljudi. Odpusti tako veliko krutost," je papež zapisal v spominsko knjigo. Ob tem je dejal, da bo namesto govora stal v tišini in pustil solze teči.

Papež se je odpeljal tudi v Birkenau, kjer so izvedli največ usmrtitev. Tja se je napotil ob tračnicah, po katerih so taboriščnike vozili neposredno iz taborišča v krematorije. Tam je med drugim molil ob ruševinah krematorija, ki so ga nacisti ob evakuaciji taborišča razstrelili.

"Svet je v vojni, a ne verski"

V judovskih organizacijah papežev obisk v Auschwitzu razlagajo kot pomemben signal. Jorge Mario Bergoglio je podoben signal podal že pred dvema letoma, ko je obiskal muzej Jad Vašem v Jeruzalemu, ki je posvečen žrtvam holokavsta. Sicer je tretji papež, ki je obiskal Auschwitz, za Janezom Pavlom II. in Benediktom XVI.

Na dogodke v času nacizma je papež posredno spomnil že med poletom na Poljsko, kamor je dopotoval v sredo. Novinarjem je dejal, da je svet danes v vojni, a ne verski. "Svet je že nekaj časa v vojnah - ena se je začela leta 1914, ena je bila med letoma 1939 in 1945, zdaj pa imamo to," je dodal. Poljsko, ki ima do beguncev odklonilno stališče, pa je pozval, naj te ljudi sprejme.

Sveti oče bo danes obiskal tudi pediatrično bolnišnico v Krakovu, v velikem krakovskem parku Blonia, kjer poteka srečanje katoliške mladine z vsega sveta, svetovni dan mladih, pa bo potekal križev pot.

Papežev obisk na Poljskem v luči zadnjih napadov v Franciji in Nemčiji spremljajo poostreni varnostni ukrepi, Poljska je začasno znova uvedla nadzor na mejah s sosedami v EU. Srečanja katoliške mladine v Krakovu se udeležujejo več sto tisoč ljudi, a morda tudi zaradi zadnjih krvavih dogodkov v Evropi manj, kot so pričakovali. V Krakovu je tudi okoli 560 mladih iz Slovenije.