Črna kronika

Na Hrvaškem aretirali turškega terorista

sa
29. 7. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Hrvaška policija je v sredo v vasi Kostanji pri Omišu prijela 52-letnega Murata Catulaya, ki ga Turčija išče zaradi suma vrste terorističnih akcij na njenem ozemlju. Osumljeni, ki sicer živi v Nemčiji, je v Kostanje prišel na počitnice s soprogo in tremi otroki.

Arhiv Svet24
Počitniška hiša, ki jo je najel Catulay.

Hrvaška policija je Catulaya prijela na podlagi Interpolove tiralice, ki jo je razpisala Turčija. Ankara sumi, da je sodeloval pri več terorističnih napadih med letoma 1988 in 2001. V napadih v različnih delih Turčije so umrli vojaki, policisti in civilisti.

Domačinka Kostanja

»Prišel je z mercedesom terencem. Ni se veliko sprehajal po mestu, razen ko je odšel kupovat hrano v bližnjo trgovino.« 

50 tisoč evrov varščine

Sumijo ga, da je bil pripadnik skupine Osvobodilna vojska delavcev in kmetov Turčije, Tikko, ki je vojaško krilo skrajne levičarske komunistične partije Turčije. Večina članov stranke so Kurdi, ki nasprotujejo turškim oblastem že vrsto let. Tarča njihovih napadov je tudi obstoječa oblast na čelu s predsednikom države Recepom Tayyipom Erdoganom. Catulaya so zaslišali na splitskem sodišču, preiskovalni sodnik pa je določil 50 tisoč evrov varščine. Državno tožilstvo se je na to odločitev pritožilo.

Grozi mu dosmrtna ječa

Hrvaška in Turčija imata pogodbo o mednarodni pravni pomoči. Če bo Zagreb izročil Catulaya, ki izročitvi nasprotuje, mu v Turčiji grozi dosmrtna ječa. Sam trdi, da že 25 let ni bil v Turčiji. Catulay je v Kostanje prispel z avtomobilom in najel luksuzno počitniško hišo z bazenom. Prebivalci so povedali, da se ni veliko sprehajal po mestu in da je večinoma kupoval hrano.