Policija je bila pripravljena

Francoska senatorka: "Takšne teroristične napade je nemogoče preprečiti"

G.G.
15. 7. 2016, 12.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Takoj po grozljivem terorističnem napadu v Nici so se posamezni očitki, da francoska policija ni bila dovolj dobro pripravljena na grožnje policistov. A to ne drži.

Profimedia
V spomin žrtvam terorističnega napada v Nici.

Francosko notranje ministrstvo je v začetku leta pričelo z obsežni pripravami za preprečitev terorističnega napada na območju Azurne obale, še posebno pozornost pa so namenili Nici.

5. februarja so se predstavniki departmaja Alpes-Maritimes srečali z notranjim ministrom Bernardom Cazeneuevom. Glavni temi pogovorov sta bila največja dogodka v Nici letos. Karneval, ki je tretji največji za karnevaloma v Riu de Janeiru in Benetkah, ter evropsko prvenstvo v nogometu. Izpeljali so simulacije terorističnega napada, jedrskega, biološkega, kemičnega, pripravljeni so bili tudi na napad iz morja, kot se je zgodilo v Mumbaju pred leti.

Največja preizkušnja je bilo v praksi zagotavljanje varnosti na karnevalu, ki ga je obiskalo okoli milijon ljudi. Na ulicah je bilo skoraj 2000 policistov in kriminalistov. Vse je minilo mirno. Tudi tekme evropskega prvenstva so izpeljali zavidljivo, če odštejemo pretepe med huligani. Toda včeraj je udaril terorist-norec, ki je s tovornjakom umoril več kot 80 ljudi.

Bi lahko preprečili takšen dogodek? Francoska senatorska Nathalie Goulet se je danes vprašala podobno. »Smo sposobni preprečiti podobne teroristične napade? Na žalost ne.« Obveščevalne agencije morajo opraviti svoje delo, ne moremo pa »postaviti policista za vrat vsakemu posamezniku«.