Poplave

Na prizadetih območjih iščejo pogrešane

G.G.
3. 6. 2016, 10.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Obilno deževje je poskrbelo za katastrofalne poplave v delih Francije in Nemčije. Doslej je umrlo najmanj 14 ljudi, več tisoč prebivalcev so evakuirali.

Reuters
Med najhuje prizadetimi mesti na Bavarskem je Simbach.
Deset ljudi je umrlo v Nemčiji, dva v Romuniji, v Belgiji pa je življenje izgubil čebelar, ki je pred poplavami poskušal obvarovati svoj čebelnjak.

Razmere so alarmantne tudi v Parizu, kjer pričakujejo, da bo vodostaj reke Sene najvišji v zadnjih 30 letih. Če je bila včeraj zvečer ob 21. uri gladina 5 metrov in 37 centimetrov nad običajno ravnjo, je danes ob 8. uri narasla za dvajset centimetrov, opoldne pa že presegla šest metrov. Rekord ostaja 8,68 metra, dosežen med katastrofalnimi poplavami leta 1910.

V Parizu poplave za zdaj niso povzročile večje gmotne škode in Sena, kot kaže, ne bo poplavila središča mesta, so pa oblasti vseeno pozvale stanovalce ob reki, naj pospravijo svoje kleti.

Že včeraj so zaprli svetovno znana muzeja Louvre in d'Orsay, tako da so lahko uslužbenci na varno spravili umetnine.

Francoski predsednik Francois Hollande je zaradi poplav na najbolj kritičnih območjih razglasil izredne razmere.

Profimedia
Narasla reka Sena v Parizu.

Na Bavarskem medtem še vedno iščejo morebitne žrtve silovitih poplav, ki so razdejala cele vasi. Oblasti opozarjajo na možnost nadaljnjega naraščanja voda zaradi neviht, ki so po prvih ocenah doslej povzročile za več kot 10 milijonov evrov škode. Okoli 3500 gospodinjstev na Bavarskem je zaradi voda, ki so ponekod narasle tudi do meter visoko, ostalo brez elektrike. V prizadetih krajih je mogoče videti dramatične prizore, saj so narasle vode odnašale avtomobile in drevesa ter pohištvo iz poplavljenih hiš, ljudje pa so se zatekli na strehe, s katerih so jih reševali s helikopterji.

Nemški mediji med devetimi smrtni žrtvami na Bavarskem izpostavljajo tragedijo v mestecu Triftern. Tam so narasle vode »izolirale« eno od hiš, jo poplavile in v smrt popeljale tri osebe, 56-letno žensko, njeno 28-letno hčerko in njeno 78-letno mati.