Politični in gospodarski premiki

Svet se bo v 10 letih povsem spremenil, napovedi pa so strašne

R.T.
3. 6. 2016, 09.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ameriška organizacija za geopolitične in strateške analize Stratfor je objavila napoved za naslednjih deset let, v katero so zajeti najpomembnejši politični in gospodarski premiki.

Arhiv Svet24
Ameriške sile bodo morale posredovati v Rusiji, napoveduje Stratfor.

Sodeč po teh napovedih bo zaradi slabljenja moči Združenih držav Amerike in obdobji gospodarskih kriz v drugih prominentnih državah svet postal vse bolj nevaren kraj.

Reuters
Le malo verjetno se zdi, da bi se lahko Rusija obdržala v svoji današnji obliki.

1. Rusija bo doživela kolaps

Ne upor proti Moskvi, temveč njena nezmožnost nadzorovanja federacije bo tista, ki bo zaslužna za vakuum, v katerem bodo obstajali le fragmenti Rusije, kot jo poznamo danes. Sankcije, padec cen nafte, nestabilen rubelj, povečanje vojaških stroškov in notranji razdor bodo oslabile Moskvo do te mere, da se bo na območju Rusije uveljavilo več delno avtonomnih regij, ki med seboj ne bodo ravno najbolje shajale. Pri Straforu so tako v svoje poročilo zapisali, da se zdi le malo verjetno, da bi se lahko Rusija obdržala v svoji današnji obliki.

Reuters
Na Združenih državah Amerike bo, da ugotovijo, kaj storiti z arzenalom orožja in kako ga zaščiti, da ne bo prišlo v napačne roke.

2. Ameriška vojska bo morala 'zavarovati' rusko jedrsko orožje

Ruska vojaška infrastruktura se razprostira na velikanskem območju in če bo res prišlo do politične dezintegracije, kot predvideva Stratfor, bo orožje izpostavljeno praktično celemu svetu. To naj bi povzročilo največjo krizo v naslednjih desetih let. Na Združenih državah Amerike bo, da ugotovijo, kaj storiti z arzenalom orožja in kako ga zaščiti, da ne bo prišlo v napačne roke. Le Washington namreč premore takšno moč, a ni izvzeto, da ne bo izstreljena kakšna raketa. Američani bodo verjetno morali uporabiti svoj vpliv za vzpostavitev stabilnih vlad v regijah, ki bodo sodelovale pri nevtralizaciji nakopičenega orožja.

3. Nemčija se bo znašla v hudi gospodarski krizi

Nemško gospodarstvo je zelo odvisno od izvoza, pri čimer državi še kako prav prideta tako evro kot liberalizacija trgovine na območju Evropske unije. Kar pa pomeni, da lahko s poslabšanjem evropske krize in posledičnim evroskepticizmom izgubi marsikaj. Domača proizvodnja ne bo mogla nadoknaditi manko izvoza, sledila naj bi stagnacija – podobno, kot se dogaja na Japonskem.

Reuters
Rodnost na Poljskem ne bo padla kot v drugih večjih evropskih državah.

4. Poljska bo postala ena od evropskih voditeljic

Kaj lahko se zgodi, da se v epicentru gospodarske rasti in političnega vpliva znajde Poljska. Rodnost tam ne bo padla kot v drugih večjih evropskih državah. Sloves največje in najbogatejše države na zahodni meji Rusije bo le še okrepil njen položaj in ji prinesel večji politični prestiž. Posledično si Poljska po napovedih Stratforja lahko obeta pomembno strateško partnerstvo z Združenimi državami Amerike.

5. Štiri Evrope

Še nedolgo tega se je zdelo, da je Evropska unija neustavljiva sila, ki pa bo v desetih letih menda le še oddaljen spomin. Celina naj bi se razdelila na štiri regije: Zahodno in Vzhodno Evropo, Skandinavijo ter Britansko otočje. Evropska unija bi se na nek način sicer lahko obdržala, a politični, ekonomski in vojaški dogovori bodo bolj kot ne stvar bilateralnih odnosov in ne predmet razprav več držav.

6. ZDA in Turčija tesni zaveznici, a iz neznanega razloga

Reuters
Večja kot bo njena moč, pomembnejša zaveznica bo Združenim državam Amerike. A ne zastonj.

Zaradi nižje rodnosti napoved predvideva, da se bodo razmere v arabskih državah umirile. Največ bo iz situacije potegnila Turčija. Čeprav morda ne bo hotela, bo prisiljena sodelovati v konfliktih na svojih mejah. Večja kot bo njena moč, pomembnejša zaveznica bo Združenim državam Amerike. A ne zastonj. V zameno bo zahtevala obrambno linijo pred državo na drugi strani Črnega morja, ki ima vojaške baze v sosednji Armeniji – Rusijo.

7. Kitajska bo občutila politični kaos

Pred Kitajsko je težavnih deset let. Oslabljena ekonomska rast bo komunističnemu režimu nakopala veliko nezadovoljstva. Partija se seveda ne bo liberalizirala, kar pomeni, da bo edina možnost nadzora nad kaosom povečanje notranje represije. Peking bo imel še eno težavo: rast ni geografsko enakomerno porazdeljena. Obalni predeli se bodo razvijali, notranjost pa bo vse bolj revna. Razmere se bodo z nadaljnjo urbanizacijo le še poslabšale. Pri Straforju zato napovedujejo shode, proteste, …

Obalni predeli se bodo razvijali, notranjost pa bo vse bolj revna.

8. Japonska bo postala azijska pomorska sila

Japonska pomorska tradicija sega več stoletij v preteklost, saj se kot otočna država v veliki meri zanaša na uvoz. Ker Kitajska krepi svojo mornarico, je mogoče, da bodo postali bolj agresivni pri obvladovanju trgovskih poti na Vzhodnem in Južnem kitajskem morju ter v Indijskem oceanu. Trenutno Japonski dostop jamčijo Združene države Amerike, vendar pa je njihova zanesljivost v prihodnje vprašljiva. Japonci bodo zato morali povečati svojo pomorsko moč, je zapisano v napovedi.

9. Otoki v Južnem kitajskem morju ne bodo vzrok za vojno

Regionalne sile se bodo odločile, da spori zaradi otočij ne bodo vodili v večji vojaški konflikt, a bodo še naprej simptom pohlepa. Šibkejša Rusija ne bo več mogla zastopati svojih interesov na območju, zato se bosta za otoke bodli Kitajska in Japonska. Kar pomeni, da se v Vzhodno Azijo vrača nevarna dinamika, čeprav to ne pomeni, da bo izbruhnila vojna.

10. Nastalo bo 16 'mini Kitajsk'

Kitajska ekonomska rast se bo upočasnila, rast proizvodnih zmožnosti pa bo stagnirala. To je dobra novica za številne države. Proizvodnja, v kateri je dominirala Kitajska, bo postala domena 16 držav, katerih ekonomije še niso doživele nagle rasti z nepredvidljivimi posledicami – Mehika, Nikaragva, Dominikanska republika, Peru, Etiopija, Uganda, Kenija, Tanzanija, Bangladeš. Tudi Mjanmar, Šrilanka, Kambodža, Filipini in Indonezija bi lahko na račun Kitajske znatno izboljšali svoje proizvodne zmožnosti.

Profimedia
Posledice bodo čutile številne države, ki so bile prej odvisne od ameriške pomoči.

11. Oslabljene Združene države Amerike

Združene države Amerike si bodo v naslednjih desetih letih pametneje izbirale izzive, namesto da bi pri reševanju svetovnih problemov vedno znova prevzemale aktivno vlogo. Rastoče gospodarstvo in domača proizvodnja energije, padec izvoza in večja notranja nestabilnost bodo za Združene države Amerike pomenile prestiž, da se bodo lahko osamile od svetovnih kriz. Posledice bodo čutile številne države, ki so bile prej odvisne od ameriške pomoči.