"Zaljubljena" v Osamo bin Ladna

Novakovićeva priznala, da je skoraj postala teroristka

R.T.
21. 4. 2016, 11.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Muslimanka, ki je nekoč oboževala Osamo bin Ladna in hotela postati ena od njegovih žena, je priznala, da je bila pripravljena postati teroristka.

Te dni si čas krajša s študijem prava.

K sreči ji je uspelo opustiti radikalne nazore.

Aisha Novaković je imela 14 let, ko je začela nositi nikab. Razlogi za to so bili, kot je dejala, duhovni. Njena mati, Indonezijka in muslimanka, je bila ogorčena, da se je njena hčerka odločila za nikab. Nosila ga je kar sedem let.

Boj za »pravico«

Danes 32-letna Novakovićeva se spominja, da je bila odločena, da do obisti spozna politične sisteme Zahoda; le tako bi se jim lahko zoperstavila od znotraj – živi namreč v Avstraliji. »Bila sem prepričana, da je kalifat edina možnost, s katero bi muslimani v globalni politiki dobili kaj spoštovanja,« je dejala. Sčasoma se je začela spogledovati z idejo, da bi zapustila Avstralijo in se pridružila boju zoper tuje zatiralce, kot je dejala in priznala, da bi se takrat kaj lahko pridružila teroristični organizaciji.

Imela je 14 let, ko je začela nikab.

Oče Jugoslovan

Novakovićeva, ki je v Avstralijo prišla, ko je imela le šest tednov, se je rodila jugoslovanskemu pravoslavcu in indonezijski muslimanki. Ko ji je umrl oče, je njen stric od mame zahteval, da začne z bolj z islamom skladnim načinom življenja. Zato so ji tudi spremenili ime. »Nekega dne sem bila Nancy, nato pa Aisha,« se spominja.

Pet let nasilja

Obiskovala je srednjo šolo, namenjeno le muslimanom. Spominja se, kako razočarana je bila, ko je spoznala, da se od nje pričakuje, da se bo poročila mlada in da bo ubogljiva žena. Pri 19. se je poročila s fantom, ki ga je spoznala v srednji šoli. Bil je globoko veren. Kar pa ne pomeni, da je bil tudi dober človek, je dejala Novakovićeva. Bil je nasilen, nato pa jo je, ko je bila v sedmem mesecu nosečnost z njunim drugim sinom, zapustil. V zakonu z nasilnežem je bila pet let. Takrat je resno razmišljala, da bi islam pustila za sabo: »Spraševala sem se, če je to veroizpoved, ki moške postavlja pred ženske.«

»Zaradi otrok sem stopila v stik z resničnostjo. Moje nekdanje sanje o boju za pravico v tujini so se mi zdele otročje,« je dejala. Da se ni radikalizirala, se ima, kot je povedala, zahvaliti svoji družini in prijateljem, ki so jo brezpogojno ljubili tudi, ko se je njeno obnašanje spremenilo. In se z njo soočili, ko je postala prenaporna.

Pri 19. je imela na steni svoje sobe poster Osame bin Ladna.

Voditelji ne razumejo

Novakovićeva, ki se je drugič poročila, se je odločila za študij prava, dejavna pa je tudi v svoji skupnost. Prepričana je, da avstralski voditelji ne razumejo, zakaj toliko mladih muslimanov postane radikaliziranih. »Povezava s skupnostjo in občutek pripadnosti sta ključnega pomena za mlade muslimane,« je dejala. »Mladi iščejo odgovore, zato jih ne smemo izločiti. O tem se moramo pogovarjati.«