Zaostreno v Makedoniji

Množica protestnikov zahtevala predsednikov odstop

M.K./STA
15. 4. 2016, 08.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V središču makedonske prestolnice se je sinoči že tretji dan zapored zbralo več tisoč ljudi, ki zahtevajo odstop Ivanova. Ta je branil svojo odločitev.

Twitter
Makedonski predsednik Gjorge Ivanov vztraja pri svoji odločitvi o pomilostitvi vseh vpletenih v afero s prisluškovanjem.

V Skopju so sinoče že tretji dan zapored potekali protesti zaradi odločitve predsednika države Gjorgeja Ivanova o pomilostitvi vpletenih v prisluškovalno afero. Po poročanju tujih tiskovnih agencij se je v središču makedonske prestolnice zbralo več tisoč ljudi, ki zahtevajo odstop Ivanova. Ta je sicer danes branil svojo odločitev.

Pred poslopjem parlamenta se je nocoj zbralo nekaj tisoč privržencev opozicijskih socialdemokratov Zorana Zaeva, ki so terjali umik odločitve o pomilostitvi in odstop Ivanova. Le kakih sto metrov stran so se zbrali privrženci vladne stranke VMRO-DPMNE bivšega premierja Nikole Gruevskega, ki so izražali podporo Ivanovu.

Privrženci opozicije so se kasneje premaknili pred sedež VMRO-DPMNE in ga začeli obmetavati s kamenjem in baklami.

Na ulicah je sicer veliko število policistov, tudi pripadnikov posebnih enot. Varnost je vidno okrepljena, potem ko je v sredo zvečer na protestih prišlo do nasilja.

Skupina študentov je pred tem danes v znak protesta zavzela Pravno fakulteto v Skopju. Zahtevali so odstop predsednika.

Ivanov poziva k spravi

V pogovorih za več makedonskih televizij in drugih medijev je Ivanov sicer danes branil svojo odločitev in zavrnil pozive k njenemu umiku. Poudaril je, da so ga pri odločitvi vodili državni interesi, končanje dolgotrajne politične krize ter organizacija demokratičnih volitev. Želel je, da bi bili vsi v volilnem procesu osvobojeni pritiskov in bi imeli enako izhodišče v volilni tekmi, saj so svobodne in pravične volitve nujne, da bi država znova delovala, je dejal.

Ocenil je, da nekdo očitno ne želi, da bi bila Makedonija uspešna in bi napredovala. Kdo, ni želel povedati. Dodal je, da ima podatke tujih in domačih obveščevalnih služb o "realnih grožnjah" vodjema dveh strank. Katerih, znova ni želel povedati. Pozval je k spravi.