Izmenjava podatkov o letalskih potnikih

Varnost povozila zasebnost

M.K./STA
14. 4. 2016, 12.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Evropski parlament je po več letih pogajanj danes potrdil direktivo o izmenjavi podatkov o letalskih potnikih (PNR) ter uredbi o varstvu podatkov.

Wikipedia
Gre za podatke o potnikih, ki jih letalski prevozniki shranijo ob nakupu vozovnice.

Parlamentarci so potrdili zakonodajni sveženj, ki bo stopil v veljavo leta 2018. Za direktivo o PNR je glasovalo 461 od skupno 649 navzočih poslancev, 179 jih je bilo proti, devet vzdržanih.

Pri PNR gre za podatke o potnikih, ki jih letalski prevozniki shranijo ob nakupu vozovnice, na primer ime, naslov in telefonska številka, datum in končni cilj potovanja, način plačila, številka kreditne kartice in podatki o prtljagi.

Sistem bo veljal tako za lete v unijo in iz nje kot tudi za notranje lete, a za slednje le na prostovoljni osnovi. Države bodo nešifrirane podatke, ki jih bodo dobile od letalskih družb, lahko hranile šest mesecev, nato bodo lahko nacionalne oblasti kriptirane podatke hranile še štiri leta in pol.

Evropski parlament je dogovor o PNR dolga leta zaviral zaradi pomislekov o nezadostni zaščiti zasebnosti, a je nato po pritiskih spričo terorističnih napadov v Parizu januarja in novembra lani konec leta le sklenil kompromis s Svetom EU.

Parlamentarci bodo direktivo o PNR potrjevali skupaj z uredbo o varstvu podatkov. Nekatere politične skupine v parlamentu so vseskozi pogojevale potrditev PNR s tem, da članice sprejmejo paket, da se tako zagotovi ustrezno varstvo zasebnosti.

Z novo zakonodajo o varstvu podatkov naj bi se vzpostavila enotna evropska pravila, ki upoštevajo tehnološki napredek in digitalno zajemanje ter obdelavo podatkov.