Teroristični napad v Bruslju

Kaj razkriva podatkova mapa "Cilj"

R.T.
14. 4. 2016, 10.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Belgijski preiskovalci so razkrili del vsebine podatkovne mape »Cilj«, ki so jo našli v prenosnem računalniku enega od napadalcev v Bruslju.

Ibrahim El Bakroui se je razstrelil na bruseljskem letališču, in v smrt povedel 24 ljudi.

Podatki, ki jih je preiskovalcem uspelo prebrati iz prenosnika samomorilskega napadalca Ibrahima El Bakraouija, ki se je prejšnji mesec razstrelil na bruseljskem letališču, so razkrili, da je na seznamu teroristični ciljev bila tudi Velika Britanija, piše Newsweek.

Prenosni računalnik, ki je bil odvržen v enega od smetnjakov v Bruslju, so belgijski preiskovalci našli že kmalu po bombnih napadih, v katerih je umrlo 32 ljudi.

V prenosniku so našli oporoko samomorilskega napadalca in sporočilo iz katerega je mogoče sklepati, da je bil zaskrbljen zaradi morebitnega odhoda na prestajanje zaporne kazni.

Podatki, ki so jih našli v prenosniku, razkrivajo, da je napadalec svoje dejavnosti načrtoval v povezavi z več drugimi osebami v tujini. Skupaj so pripravljali napad v Veliki Britaniji, pišejo francoski mediji. Le Parisien navaja vir iz obveščevalnih krogov, ki je povedal, da so bile tarče napadalcev poleg Belgije tudi druge evropske države.

V datoteki »Cilj« so tako omenjeni napadi v Veliki Britaniji, v poslovni četrti Defense v Parizu in na skrajno konservativno katoliško organizacijo Civitas.

Brata Bakaroui sta organizatorja napadov v Parizu in v Bruslju

Twitter
Khalid El Bakraoui, je večkrat sanjal, da se skupaj s prerokom bori proti nevernikom.

V spletnem časopisu Dabiq, ki izhaja v angleškem jeziku in je povezan z lslamsko državo (IS), je bil v sredo objavljen prispevek o Khalidu El Barkarouiju, v katerem navajajo: »On in njegov starejši brat Ibrahim sta opravila vse priprave za napada v Parizu in v Bruslju.«

V prispevku piše, da sta brata med prestajanjem zaporne kazni zaradi kriminalnih dejanj objavila, da sta se odločila »živeti za vero«. Khalid El Bakraoui, ki je bil obsojen zaradi več nasilnih kraj avtomobilov, je večkrat sanjal, da se skupaj s prerokom bori z neverniki, piše Dabiq»Oba brata se nabavila orožje in eksploziv,« dodaja besedilo. 

V časopisu tudi piše, daje bil za eksploziv zadolžen Najim Laachraoui, diplomirani inženir elektronike, ki se je razstrelil v napadu na letališču Zaventem v Bruslju. »Abou Idriss (njegovo vojaško ime) je pripravil eksploziv za oba napada v Parizu in v Bruslju,« piše Dabiq.