Svet

Politika ima na muhi

STA
1. 2. 2016, 18.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Čečenski voditelj Ramzan Kadirov je na Instagramu objavil video posnetek, na katerem je ruski opozicijski politik Mihail Kasjanov kot tarča ostrostrelca, poročajo tuje tiskovne agencije. Ruska opozicija je posnetek označila za grožnjo s smrtjo, Kasjanov pa je napovedal pravne postopke proti Kadirovu.

Instagram
Mihail Kasjanov kot tarča.

Čečenski voditelj je ob posnetku zapisal, da je Kasjanov v Strasbourgu zbiral denar za opozicijo. "Kdor še ni razumel, bo dojel zdaj!" je dodal.

Kasjanov je že napovedal pravne postopke proti Kadirovu. Nekdanji premier in vodja opozicijske stranke PRP-Parnas, ki velja za ostrega kritika predsednika Vladimirja Putina, meni, da je ta posnetek poziv k njegovemu umoru. V sporočilu za javnost je Kasjanov še menil, da je za dejanja Kadirova odgovoren Putin, ki ga je imenoval na položaj.

Kasjanov ob tem pričakuje, da se bo na objavo posnetka odzval tudi Putin. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov zadeve sicer ni želel komentirati, češ da ne sledi profilu Kadirova na Instagramu.

"Duševno nestabilni ljudje bi lahko mislili, da ta vodja ene od ruskih regij poziva k umoru politika, in njegove pozive vzeli resno," pa je ocenil svetovalec za človekove pravice v uradu ruskega predsednika Mihail Fedotov.

Kadirov je Putinove kritike nedavno označil za sovražnike in izdajalce, poroča britanski BBC. Marca lani pa je stopil v bran enemu od Čečenov, obtoženih atentata opozicijskega voditelja Borisa Nemcova v Moskvi. Dan zatem mu je Putin podelil visoko državno odlikovanje.