Svet

Mujica obiskal Castra

mk
1. 2. 2016, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Še vedno živi 89-letni oče kubanske revolucije Fidel Castro je v kubanskem glavnem mestu v soboto že tretjič sprejel nekdanjega urugvajskega predsednika Joseja Mujico. Z enim izmed najbolj priljubljenih politikov Latinske Amerike sta se zadržala v večurnem pogovoru.

Reuters
Fotografija je s srečanja med Castrom in Mujico januarja 2014. Pred tem sta se srečala tudi julija 2013.

»Imela sva zelo dolg sestanek, pogovarjala sva se o veliko stvareh. Priznam, da je Castro videti bolje kot zadnjič, ko sva se srečala,« je o srečanju dejal Mujica. Castro je na obisku izrazil tudi zaskrbljenost nad širjenjem virusa zika po svetu. Nazadnje so fotografski objektivi Castra ujeli septembra lani, ko je Kubo obiskal papež Frančišek.

Priljubljen predsednik

Jose Mujica sicer velja za najrevnejšega nekdanjega predsednika na svetu. Predsednik je bil v petletnem mandatu od leta 2010 do 2015. Iz kabineta je odšel sam, ker ni hotel še enkrat kandidirati. Gotovo bi osvojil še en mandat, saj je imel kar 65-odstotno podporo.

90 odstotkov svoje plače je nekdanji urugvajski predsednik Jose Mujica dajal v dobrodelne namene.

Jezus je bil levičar

»Mislim, da levičarji nikoli ne bodo mogli povsem nadvladati kot lahko desničarji,« je v razgovoru za Russia Today dejal Mujica. Po njegovem mnenju imata obe opciji svoje pomanjkljivosti: »Levica se vedno bori za enakost in pravičnost. Desnica pa ima v središču konservativne vrednote, ki nudijo varnost in nasprotujejo spremembam.« Po njegovih besedah je največji problem desnih ideologij njihov reakcionizem, ki odpira pot v fašizem. Problem levičarskih ideologij pa je, da so polne lepih stvari, ki jih je težko uresničiti. Kot še meni, je bil v tem smislu levičar tudi Jezus Kristus.

Legaliziral splav, marihuano in istospolne poroke

V času njegovega mandata so v Urugvaju legalizirali istospolne poroke, splav in uživanje marihuane. Devetdeset odstotkov svoje plače je dajal v dobrodelne namene in se nikoli ni želel preseliti v luksuzno predsedniško palačo, saj je raje živel na kmetiji.