Svet

Samomorilski napadalci so se hoteli razstreliti na železniških postajah

STA
1. 1. 2016, 10.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Policija v nemškem Münchnu je ponoči evakuirala dve glavni železniški postaji, potem ko je prijateljska obveščevalna agencija nemško zvezno policijo opozorila, da naj bi teroristi, povezani z Islamsko državo (IS), tam okoli polnoči izvedli napad. Namiga naj bi bila dva in zelo konkretna, nevarnost pa neposredna.

Reuters
Obe postaji so nemudoma zaprli in evakuirali.

Kot je sporočilo bavarsko notranje ministrstvo, naj bi bili tarča samomorilskih napadalcev bodisi glavna železniška postaja ali postaja Pasing. Teroristična nevarnost naj bi bila neposredna - napadli naj bi tik pred ali tik po prehodu iz leta 2015 v 2016. Napadalcev naj bi bilo po navedbah policije med pet in sedem; kasneje so mediji poročali, da naj bi šlo za sedem Iračanov.

Obe postaji so nemudoma zaprli in evakuirali, vlaki se tam ponoči nekaj ur niso ustavljali. Policija je meščane med drugim ob 22.40 na Twitterju seznanila z nevarnostjo in jih pozvala, naj se izogibajo množicam ter omenjenima postajama.

Na pomoč so poklicali tudi okrepitve z drugih delov juga Bavarske, medtem ko so posebne policijske enote že tako ali tako bile na delu v mestu. Kot je povedal vodja münchenske policije Hubertus Andrä, je v preiskavi grožnje s samomorilskimi napadi sodelovalo 550 policistov.

Večina prebivalcev bavarske prestolnice se ponoči ni pustila motiti in je kljub terorističnemu alarmu praznovala prihod novega leta.

A do napadov nato ni prišlo in obe postaji medtem nekje od 4. ure zjutraj znova normalno obratujeta, poročajo tuje tiskovne agencije. "Srečen sem, da se zaenkrat ni nič zgodilo in upam, da bo tako tudi ostalo," je dogajanje, potem ko se je najhujša panika pomirila, ocenil bavarski notranji minister Joachim Herrmann.

Lokalni mediji poročajo, da naj bi bila "prijateljska obveščevalna agencija", ki je sprožila alarm, francoska, svarilo pa naj bi prišlo v četrtek zvečer med 19. in 20. uro. Bilo naj bi zelo konkretno - s konkretno uro in krajem napada ter identiteto napadalcev. Napadli naj bi v parih na več različnih lokacijah.

Münchenska policija ostaja v pripravljenosti. Policijska prisotnost zjutraj ostaja okrepljena, za ob 11.30 pa je vodstvo policije tudi napovedalo novinarsko konferenco. Kje naj bi se nahajali domnevni napadalci, ni znano.