Slovenija

Projekt izobraževanja Romov se nadaljuje

STA
1. 1. 2016, 08.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Center šolskih in obšolskih dejavnosti bo tudi letos nadaljeval s programi vzgoje in izobraževanja Romov, in sicer v okviru novega projekta Skupaj za znanje - razvoj podpornih mehanizmov pridobivanja znanja za pripadnike romske skupnosti v RS. Kot je dejal vodja projekta Zoran Ogrizek iz centra, je projekt vreden slabih 6,5 milijona evrov.

Lidija Markelj
Glavna poudarka projekta sta na delu v romskih naseljih in vključevanju Romov v vzgojo in izobraževanje.

Projekt, ki bo sofinanciran iz kohezijskih sredstev za programsko obdobje 2014-2020, povezuje različne dejavnosti s področja vzgoje in izobraževanja. Glavna poudarka projekta sta na delu v romskih naseljih in vključevanju Romov v vzgojo in izobraževanje.

"V romskih naseljih bomo nadaljevali dejavnosti romskih izobraževalnih inkubatorjev, ki jih bomo nadgradili v večnamenske centre. Ti ne bodo več namenjeni le vzgoji in izobraževanju, ampak tudi zaposlitvi Romov, sociali, zdravju, kulturi in podobno," je pojasnil Ogrizek.

Poleg tega uvajajo tudi obšolske dejavnosti z namenom, da se pripadniki romske skupnosti tesneje povežejo z večinskim prebivalstvom. "To pomeni, da se dejavnosti vendarle ne bodo izvajale samo v romskem naselju, ampak denimo v šoli v naravi in podobno," pravi Ogrizek.

Drugi del projekta bo po navedbah Ogrizka namenjen izobraževanju romskih pomočnikov in predšolski vzgoji. "Romski pomočniki bodo še naprej dejavni po šolah in otroških vrtcih, njihovo število se bo povečalo z zdajšnjih 22 na 25," je napovedal in dodal, da bodo ti prav tako nadaljevali svoje izobraževanje.

Projekt Skupaj za znanje namreč povezuje in nadgrajuje prejšnji projekt Skupaj do znanja - uresničevanje ciljev strategije vzgoje in izobraževanja Romov v RS, ki se je zaključil novembra lani.

V okviru tega projekta je večji del romskih pomočnikov že končal srednje strokovno izobraževanje oz. predšolsko vzgojo. S tem so po Ogrizkovih navedbah pridobili pogoje, da se zaposlijo v vrtcih, ne pa še v šolah. Na centru tako računajo, da bi se do konca novega projekta lahko romski pomočniki zaposlili še v rednem sistemu vzgoje in izobraževanja kot pedagoški delavci.

Okrepili bodo tudi delo romskih pomočnikov na področju predšolske vzgoje. Med drugim se bo v okviru novega projekta nadaljevalo tudi delo pripravljalnega romskega otroškega vrtca Kerinov grm v krški občini.

Kot je napovedal Ogrizek, bodo z začetkom novega leta že sklenili projekte zaposlitve z večino od 57 posameznikov, ki bodo delovali na področju vzgoje in izobraževanja Romov. Projekt, ki je sofinanciran iz EU sredstev v okviru nove finančne perspektive, bo trajal do 31. avgusta 2021.