Svet

Ukradenih 130 usod, 130 nasmehov, ki jih ne bo več nikoli slišati

STA
27. 11. 2015, 13.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

"Ne bomo se uklonili strahu ali sovraštvu," je na današnji osrednji žalni slovesnosti po terorističnih napadih v Parizu pred dvema tednoma poudaril francoski predsednik Francois Hollande. "Vojski fanatikov", ki so nam želeli ubiti svobodo in zabavo, bodo Francozi odgovorili s še več petja ter obiskovanja koncertov in stadionov, je zatrdil.

Reuters
Hollande: "Ne bomo se uklonili strahu ali sovraštvu."

V eni največjih pariških znamenitosti, Domu invalidov, danes poteka osrednja žalna slovesnost za žrtve najhujših terorističnih napadov v zgodovini Francije. V pokolu, za katerega je odgovornost prevzela Islamska država, je bilo ubitih 130 ljudi. Na slovesnost so bili povabljeni svojci žrtev in preživeli v napadih, osrednji govornik pa je bil Hollande.

Hollande je rojake v sredo pozval, naj ob današnji žalni slovesnosti na svojih domovih izobesijo francoske zastave in mnogi so se na ta poziv odzvali. Kot piše nemška tiskovna agencija dpa, z oken in balkonov na danes meglenih ulicah Pariza visijo številne trobojnice.

Začelo se je s francosko himno marseljezo, nadaljevalo z minuto tišine in nato z znano balado belgijsko-francoskega šansonjerja Jacquesa Brela "Quand on n'a que l'amour" (Ko ne ostane nič razen ljubezni). Zatem so prebrali imena vseh žrtev, medtem ko so se na velikem platnu izmenjevale njihove fotografije.

"Tisti, ki so padli 13. novembra, utelešajo naše vrednote in naša naloga zdaj, bolj kot kadarkoli doslej, je, da jih naredimo žive. Ne bomo se uklonili ne strahu in ne sovraštvu," je v govoru, ki je sledil, poudaril francoski predsednik.

"Vsem vam svečano obljubljam, da bo Francija naredila vse, da uniči vojsko fanatikov, ki so zagrešili te zločine," je pred zbrano 2000-glavo množico, v kateri je bilo tudi kakih 350 ranjenih v napadih, zatrdil Hollande.

Spomnil je, da je bilo 13. novembra "ukradenih 130 usod, 130 nasmehov, ki jih ne bo več nikoli slišati", in spomnil, da so ubiti prihajali iz več kot 50 francoskih krajev in 17 držav. Večina žrtev je bila mlajša od 35 let, saj so teroristi napadli v barih in restavracijah ter v koncertni dvorani in pred stadionom.

"Ubiti so bili, ker so predstavljali življenje, kruto umorjeni so bili, ker so predstavljali Francijo, hladnokrvno pobiti so bili, ker so predstavljali svobodo."

V Domu invalidov - nekdanji bolnišnici za vojne veterane, zgrajeni v 18. stoletju, ki danes med drugim obsega vojaški muzej francoske vojske in grobove vrste znamenitih Francozov, med drugim Napoleona - se je danes poleg svojcev ubitih in ranjenih v napadih zbrala bolj ali manj celotna francoska politika, od skrajno leve pa vse do skrajno desne.