Svet

Nemška vlada razdeljena glede predlaganih tranzitnih območij za migrante

sta/mv
25. 10. 2015, 17.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Načrt nemške kanclerke Angele Merkel, da migrante, ki nimajo možnosti za azil v Nemčiji, pošljejo v tako imenovane tranzitne cone, kjer bi počakali na deportacijo, je naletel na nasprotovanje v vrstah njenih koalicijskih partnerjev. Vodja socialdemokratov (SPD) Sigmar Gabriel se je izrekel proti uvajanju novih in zapletenih postopkov.

Reuters

Gabriel v pogovoru za časnik Bild am Sonntag ni izrazil nasprotovanja vsem nedavnim zaostritvam azilne zakonodaje, a je namignil, da bi lahko registracijski centri za migrante, ki že obstajajo, imeli prostore za zadrževanje in deportacijo. Vprašanje tranzitnih območjih je razdelilo koalicijo med Krščansko demokratsko unijo (CDU) Merklove in SPD. Medtem ko je notranji minister Thomas de Maiziere iz vrst CDU v petek dejal, da obstaja široko soglasje v vladi, so nekateri politiki SPD izrazili skrbi zaradi tovrstnih načrtov. "Tranzitna območja so praktično množični zapori. S SPD teh ne bo," je v soboto dejal podpredsednik SPD Ralf Stegner. Nekateri poslanci so kot alternativo predlagali postavitev registracijskih centrov na mejah, da bi tako preučili možnosti migrantov za azil, preden bi sploh vstopili v državo.

800 tisoč prošenj za azil

V Nemčijo se že več mesecev zgrinja veliko število beguncev in migrantov. Večina jih prihaja z vojnih območij Sirije, severa Iraka in diktatur, kakršna je Eritreja, piše dpa. Približno 40 odstotkov jih izvira tudi z Balkana in imajo le majhne možnosti za azil. Nemška vlada letos računa z vsega skupaj med 800.000 in milijonom prošenj za azil.