Svet

ZN v Srednjeafriški republiki počeli spolne nečednosti

T.C.
16. 9. 2015, 09.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Mirovna misija Združenih narodov v Srednjeafriški republiki (Minusca), ki so jo ustanovili leta 2014, je v torek potrdila še sedemnajsti primer obtožbe zaradi spolne zlorabe proti članom misije, ki je zaradi tega lani izgubila svojega poveljnika. Med žrtvami spolnih zlorab so mlade osebe do 11 let starosti.

Reuters

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je zaradi obtožb avgusta odpustil poveljnika misije Babacarja Gayea iz Senegala in ga nadomestil s Parafaitom Onangom Anyango iz Gabona. Šef ZN za mirovne operacije Herve Ladsous je po dolgem zavlačevanju obtožbe nedavno nazaj opisal kot katastrofalne, vendar pa sprožil nov škandal z izjavo, da težav ne bi bilo, če bi se lahko pripadniki misije kje sprostili.

Reuters

Minusca je objavila, da je med obtoženimi 13 vojakov, policist, dva civilna pripadnika misije in še dva za katera menda, še ne vedo, ali sta vojaka, policista ali civilista. Preiskave naj bi potekale, čeprav je težava v tem, da so za to odgovorne države, iz katerih prihajajo pripadnik misije. Ban Ki Moon je spolne zlorabe v mirovnih misijah označil za rakasto rano, vendar je sistem narejen tako, da jo bodo morale izrezati države članice ZN.

V Minusci sodeluje trenutno 11.000 vojakov in policistov ter okoli 750 civilistov. Prihajajo iz vsega sveta, med drugim Bangladeša, Benina, Bolivije, Brazilije, Češke, Egipta, Francije, Gvatemale, Gvineje, Madžarske, Indonezije, Jordanije, Maroka, Nepala, Nigerije, Pakistana, Moldavije, Srbije, Tajske, ZDA in Vietnama.

UN.gov