Slovenija

Obtičali v Sloveniji

Črt Kaker
16. 9. 2015, 09.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

14 sirjskih beguncev, ki jih je slovenska policija v bližini Lendave prijela pretekli četrtek, bodo še nekaj časa ostali v Sloveniji. Madžarski organi so njihov sprejem namreč zavrnili, saj Slovenija ni predložila dovolj trdnih dokazov, da so v državo vstopili iz Madžarske.

Grega Wernig/m24

Odisejada štirinajstih sirskih državljanov se je začela pretekli četrtek, ko so jih slovenski policisti prijeli na avtocesti v bližini Lendave, potem ko so nezakonito prečkali državno mejo. Na kraju so jih oskrbeli in nato prepeljali v Center za tujce v Postojni. Ker pa nihče od njih ni zaprosil za mednarodno zaščito, so se slovenski organi, kljub nasprotovanju humanitarnih organizacij, odločili, da jih bodo poskušali predati nazaj Madžarski.

arhiv

Postojna-Lendava-Postojna

Tako je včeraj nekaj po peti uri zjutraj iz Centra za tujce v Postojni proti mejnemu prehodu Pince odpeljal avtobus z begunci, na cilj so prispeli nekaj po deveti uri dopoldne. Po prihodu madžarski organov so slovenski z njimi opravili razgovor, a so madžarski kolegi sprejem beguncev zavrnili. Predstavnik Policijske uprave Murska Sobota Boris Žibret je ob tem sporočil, da je do zavrnitve prišlo, ker »tujci v razgovorih niso niti z besedo omenili, da so bili na Madžarskem«. Žibret je ob tem še priznal, da tudi naša policija ni imela fizičnih dokazov o njihovem bivanju na Madžarskem. Po domače povedano, naši organi so poskusili srečo, a jim ni uspelo.

Reuters

Tako našim organov ni preostalo drugega, kot da vseh štirinajst sirskih državljanov, ki so stari med 23 in 40 let, znova odpeljejo v Center za tujce v Postojni, kamor so prispeli nekaj po 15. uri. Zbranim novinarjem so mahali iz avtobusa, ostali zaprti v centru pa so izza rešetk svojih sob kričali: »Freedom, freedom (svoboda, svoboda, op.p.).«

Formalen postopek ali dovoljenje za zadrževanje

Kakšna usoda zdaj čaka štirinajst Sircev, ki sodeč po trditvah sploh niso vedeli, da so v Sloveniji, ko jih je naša policija pretekli četrtek prijela? Slovenija se lahko zdaj, če je prepričana, da je dovolj dokazov, da so res prišli iz Madžarske, odloči za sprožitev formalnega postopka vračanja beguncev v našo vzhodno sosedo. In to naj bi po informacijah, ki so prišle s policije, tudi storila. A po mnenju strokovnjakov obstaja malo možnosti, da bi bil ta postopek kaj bolj uspešen.

Grega Wernig/m24

Lahko se odloči, da jim izda dovoljenje za zadrževanje v Sloveniji, kar pomeni, da njihovo gibanje v Sloveniji ne bo več omejeno. Lahko se pa begunci sami odločijo, da podajo zahtevo za mednarodno zaščito. V tem primeru bi jim Slovenija z veliko verjetnostjo dodelila status begunca in jih preselila v azilni dom v Ljubljani.

Amnesty International zadovoljen, a tudi razočaran

Novica, da vrnitev sirskih beguncev ni bila uspešna, so se najbolj razveselili pri slovenskem Amnestyju. Kot so nam sporočili, so se njihovi predstavniki v ponedeljek sestali z dvema od omenjenih beguncev, ki sta jim dejala, da si ne želijo nazaj na Madžarsko. »Ob tem bi rada dodala, da smo tudi razočarani, da je do poskusa predaje sploh prišlo in da vlada ni sprejela pozivov AIS in drugih nevladnih organizacij ter 1300 posameznikov, ki smo pozivali proti prisilnim vrnitvam na Madžarsko,« je za Svet24 dejala direktorica slovenskega Amnestyja Nataša Posel.

Zaporna kazen za begunce

Na Madžarskem je sicer včeraj v veljavo stopila nova, ostrejša zakonodaja glede prestopov meje, ki za nezakonit vstop v državo predvideva do treh let zaporne kazni. Najpomembnejše novo določilo, ki ga prinaša, je opredelitev nezakonitega prestopa meje kot kaznivega dejanja, ki se kaznuje z zaporno kaznijo do treh let, medtem ko se je doslej obravnaval kot prekršek. Pet let zapora medtem grozi tistim, ki bodo ob nezakonitem vstopu v državo povzročili materialno škodo.

sta

Napotujejo jih v Slovenijo

Ena izmed madžarskih človekoljubnih organizacij je sicer včeraj sirskim beguncem, ki so ostali ujeti na meji, začela deliti letake. Z njimi jih želi opozoriti, naj se na svoji poti na Zahod izognejo Madžarski ter uberejo pot čez Hrvaško in Slovenijo. Eden izmed sirskih beguncev iz Damaska je medtem za britansko agencijo Reuters dejal: »Morda bomo poskusili iti čez Hrvaško do Slovenije in od tam naprej proti Avstriji in Nemčiji. Ne vem, ali je to dober načrt, ampak moramo poskusiti.«