Svet

'Veselite se, oj Balkanci, približujejo se vam boljši dnevi, k vam prihajajo muslimani'

STA/G.G.
15. 7. 2015, 13.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Skrajneži Islamske države so na enem izmed svojih kanalov na YouTubeu zagrozili vsem državam na Balkanu, da jih bodo zasedli. V videu z naslovom Mi smo islamski kalifat so v verski pesmi napovedali uvedbo islamske oblike oblasti v Albaniji, BiH, Črni gori, Makedoniji in Srbiji ter na Hrvaškem in Kosovu.

YouTube

V video sporočilu so naprej objavljena priporočila muslimanskega preroka Mohameda iz zbirke hadisov Buharije in Muslima, v kateri se omenja vztrajanje v boju proti ljudem, dokler se ne bodo sprijaznili, da ni drugega boga razen Alaha, ter sprejeli islamske vere. Samo tako naj bi zavarovali svoje življenje in premoženje, je povedal glas v enem izmed jezikov z območja. Njegovo branje je spremljala fotografija kolone vojaških vozil borcev Islamske države.

Sledi kasida, verska pesem, v kateri grozijo Albaniji in vsem državam na območju nekdanje Jugoslavije - Slovenije ne omenjajo -, da jih bodo zasedli in uveljavili kalifat.

"Veselite se, oj Balkanci, približujejo se vam boljši dnevi, k vam prihajajo muslimani, mi smo islamski kalifat," poje eden od skrajnežev Islamske države v videu posnetku, ki ga na spletni strani objavlja hrvaški časnik Jutarnji list.

Zatem v podobnem slogu našteva vse omenjene države, njegovo petje pa spremljajo fotografije zemljevida vsake države, ki je tarča Islamske države. Država se nato obarva črno, dokler ni črno celotno ozemlja Balkana. Na koncu sporočila grozijo tudi ameriškemu predsedniku Baracku Obami z verzom "naj se tudi on veseli, ker bodo zmagali sinovi islama in islamski kalifat". Besede spremlja podoba skrajneža Islamske države, ki z nožem koplje oči ameriškemu predsedniku.

Na svojem kanalu Pot kalifata ima sicer Islamska država več video sporočil, v katerih predvsem povzdigujejo Islamsko državo, džihad in svoje borce.