Svet

Prijeli slavna brata Mamić

Č.K.
6. 7. 2015, 18.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Hrvaški policisti so v soboto prijeli slavna brata Mamić, Zdravka in Zorana, ki sta se zaradi pravosodne preiskave proti njima predčasno vrnila s priprav kluba Dinamo v Prekmurju. Brata sumijo podkupovanja in utaje davkov, s katerimi naj bi za več kot 17 milijonov evrov oškodovala klub in državo.

arhiv

Zloglasna brata Mamić, ki že vrsto let razburjata širšo hrvaško javnost in veljata za alfo in omego zagrebškega nogometnega kluba Dinamo, so prijeli v soboto takoj po njunem prihodu na hrvaško ozemlje ob navzočnosti njunih odvetnikov. Takoj po prijetju so ju prepeljali v zagrebški pripor, kjer sta tudi prenočila, včeraj pa ju je zaslišala preiskovalna sodnica.

Jadranka Sloković, odvetnica Zdravka Mamiča: »Po pregledu spisa lahko rečem, da so vse obtožbe proti mojemu klientu Zdravku Mamiću neutemeljene.«

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je sicer že v petek zvečer objavil, da so sprožili uradno preiskavo proti dvema izmed najvplivnejših oseb v hrvaškem nogometu, bratoma Mamić, ter proti izvršnemu direktorju Hrvaške nogometne zveze (HNS) DamirjuVrbanoviću in delavcu davčne uprave Milanu Pernarju.

Vrbanovića so prijeli v petek na zagrebškem letališču, ko se je s poti vrnil na Hrvaško. Prvoobtoženi v primeru je Pernar, ki je zaradi suma sprejemanja podkupnine že v zagrebškem preiskovalnem zaporu. Uskok bremeni Vrbanovića, ki je bil dolgoletni direktor Dinama, ter Pernarja, da so skupaj z bratoma Mamić oškodovali Dinamo za najmanj 117,8 milijona kun (15,5 milijona evrov), državni proračun pa vsaj za 12,4 milijona kun (1,6 milijona evrov). Malverzacije naj bi se dogajale kar šest let.