Črna kronika

Droga, orožje, denar - to so zasegli policisti v eni izmed večjih akcij

STA
6. 7. 2015, 17.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Četrtkovo razbitje kriminalnih združb je plod sodelovanja slovenske policije v projektu EU, ki stremi k pregonu organiziranega kriminala na zahodnem Balkanu. Projekt WBOC je samo v Sloveniji pripeljal do zasega kilograma heroina, 8,5 kilograma kokaina in 16,6 kilograma konoplje, so poudarili predstavniki policije na novinarski konferenci.

Reuters

Skupno pa so v mednarodnih kriminalističnih preiskavah v okviru projekta WBOC doslej zasegli že 30 kosov orožja, 1100 kilogramov heroina, 165 kilogramov kokaina, tono konoplje, 80.000 cigaret ter 16,2 tone anhidrid ocetne kisline, ki služi kot predhodna sestavina za pridelavo heroina, je danes pojasnil pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Boštjan Lindav.

Četrtkove policijske akcije sta v Sloveniji opravljala Nacionalni preiskovalni urad (NPU) in kriminalisti Policijske uprave (PU) Ljubljana, opravili pa so jih dve leti po začetku preiskovanja.

NPU je tukaj sodeloval tudi z ameriško agencijo DEA, preiskava pa je večinoma potekala v sodelovanju z grškimi, španskimi, hrvaškimi in avstrijskimi kolegi. Združba, dobro in hierarhično organizirana, je po njihovih ugotovitvah iz Južne Amerike v Evropo tihotapila kokain, heroin pa iz Grčije v Slovenijo, nato pa tudi v države zahodne Evrope.

Po ugotovitvah policije je združba od aprila do oktobra lani z jadrnico organizirala prevoz več sto kilogramov kokaina, vrednega med 10 in 20 milijoni dolarjev. Bolgar, ki je upravljal z jadrnico, je zaradi okvare poslal klic na pomoč ter se vkrcal na tovorno ladjo, kljub temu so ga prijeli na karibskem otoku Martinique.

Med lanskim septembrom in letošnjim junijem naj bi združba organizirala prevoz več kot 600 kilogramov kokaina, vendar so 250 kilogramov izgubili ob strmoglavljenju letala, 350 kilogramov pa so jim zasegli. Čez dva meseca so nameravali pripeljati 320 kilogramov, a jim droge dobavitelj kljub plačilu ni dostavil.

Kar 370 kilogramov heroina pa je spomladi letos zasegla grška policija, droga je bila prek Slovenije najverjetneje namenjena v Belgijo. Pri tem sta bila aretirana dva slovenska državljana.

V združbi, ki jo je po drobnogled vzel NPU, so delovali državljani številnih držav, slovenski pa so bili v njej po besedah direktorja NPU Darka Majheniča relativno visoko uvrščeni. Nadzorovali so izvedbo transporta, nabavljali plovila, zagotavljali denarna sredstva ter skrbeli za prenos informacij.

Člani združbe za medsebojno komunikacijo niso uporabljali gsm signala, ampak brezplačne in kriptirane spletne aplikacije, kriptirane telefone, komunikacija je potekala celo prek pisem. Za dogovarjanje o prevozih in lokacijah primopredaje droge so uporabljali šifre. Drogo, ki je prišla iz Južne Amerike, so si predajali v mednarodnih vodah na točno določenih koordinatah.

S prevozom kokaina iz Južne Amerike v Slovenijo ter heroina po t.i. balkanski poti se je ukvarjala tudi združba, ki so jo razbili ljubljanski kriminalisti. Pri dveh zaznanih primerih tihotapljenja je šlo za zelo čisto drogo. Tudi njim jo je enkrat zagodla višja sila, saj je jadrnica, s katero so želeli v Evropo pripeljati več sto kilogramov kokaina, doživela brodolom.

Trije člani združbe naj bi aprila lani zaradi želje po plenu iz ropa banke SKB oropali danes pokojno partnerico enega od obsojenih za ta rop, Zorico Škrbić. Škrbićeva je umrla le dva meseca zatem, vzrok pa naj bi prav tako bil iskanje plena iz zgodovinskega ropa SKB.

Prav tako naj bi dva člana združbe v obtok poskušala spraviti ponarejene bankovce za 500 evrov, a na koncu do posla ni prišlo.

Združba, ki jo je preiskoval NPU in tista, ki so jo obravnavali ljubljanski kriminalisti, sta bili prepleteni, saj so določeni storilci sodelovali v obeh, ugotavljajo preiskovalci.

V četrtek se je zvrstilo čez 20 hišnih preiskav, v katerih so kriminalisti zasegli elektronske naprave, sim kartice, strelno orožje, večje količine gotovine, drogo, pa tudi listinsko dokumentacijo. Nekateri osumljenci so stari znanci policije, desetim je preiskovalni sodnik odredil pripor.

Za nekaj ur je bil pridržan tudi Dragan Tošić, poleg tega je bila pri njem opravljena hišna preiskava. Zoper Tošića naj bi se predvidoma še letos začelo ponovljeno sojenje v zadevi Balkanski bojevnik.

Majhenič sicer o njegovi domnevni vlogi še ne more govoriti, saj da gre šele za predkazenski postopek, zato bo še treba sum, da naj bi imel vlogo pri izvajanju posameznih kaznivih dejanj še potrditi ali ovreči.