Svet

Dalajlama praznuje 80 let

sta/mv
21. 6. 2015, 16.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Tibetanci z molitvami in petjem praznujejo 80 let svojega verskega in duhovnega voditelja dalajlame. Tenzin Gyatso je po tibetanskem lunarnem koledarju 80 let dopolnil danes, po gregorijanskem koledarju pa ima rojstni dan 6. julija, ko bo na potovanju po ZDA.

Reuters
Dalajlama meni, da vseh prišlekov ne bo mogoče integrirati v evropsko družbo.

Praznovanja rojstnega dneva so se začela danes v Dharamsali na severu Indije z molitvami za dolgo življenje dalajlame, ki je sedel ob vznožju kipa Bude. Menihi so ob spremljavi tradicionalnih glasbil prepevali hvalnice in opravljali obrede, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Dalajlama je skupaj z več tisoč privrženci leta 1959 pobegnili v Indijo, ko so kitajske oblasti nasilno zatrle upor Tibetancev. Tibetanska vlada v izgnanstvu ima od takrat sedež v Dharamsali. Dalajlama, ki je leta 1989 prejel Nobelovo nagrado za mir, je za oblasti v Pekingu separatist, ki spodbuja upor v Tibetu. Po obredu v templju je na dvorišču tibetanskega parlamenta potekala slovesnost s kulturnim programom in govori, ki so se je udeležili tudi številni indijski politiki. "Upam, da nas bo vaše življenje navdihnilo v prizadevanjih za boljši svet," je dejal predsednik vlade indijske zvezne države Arunachal Pradesh, Nabam Tuki. Slovesnosti sta se udeležila tudi dva visoka predstavnika zvezne vlade premierja Narendre Modija - minister za kulturo, turizem in letalstvo Mahesh Sharma in državni sekretar na notranjem ministrstvu Kiren Rijiju. "Danes je rojstni dan izjemnega voditelja," je dejal premier tibetanske vlade v izgnanstvu Lobsang Sangay.

Nihče jih ne priznava

Tibetanska vlada, ki je ne priznava nobena država, si je sprva prizadevala za neodvisnost Tibeta, a je dalajlama spremenil politiko in zdaj poziva k večji avtonomiji znotraj Kitajske. Predstavniki tibetanskega voditelja in kitajske vlade so se večkrat sestali za pogajalsko mizo, a pogovori niso obrodili sadov. Zadnji krog pogajanj je bil leta 2010.

Dalajlama se je politični vlogi uradno odpovedal leta 2011 in oblast predal Lobsangu Sangayu, ki je bil izvoljen za premierja. 80-letni menih zdaj predvsem potuje po svetu in predava o ljubezni, sočutju, odpuščanju in verski harmoniji.