Slovenija

Slovenija pri cenah na 83 odstotkih evropskega povprečja

sta/mv
21. 6. 2015, 12.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Slovenija je po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat lani po ravni cen življenjskih potrebščin dosegla 83 odstotkov evropskega povprečja. Razpon med članicami unije je bil sicer precejšen - najvišje cene so bile na Danskem (138 odstotkov povprečja), najnižje pa v Bolgariji (48 odstotkov povprečja).

Reuters

Slovenija se na štirih od petih področij, na katere so v poročilu razdeljene cene, uvršča nekoliko pod evropsko povprečje.

Pri zabavni elektroniki slovenske cene evropsko povprečje presegajo za tri odstotke, sicer pa se z elektroniko najceneje zabavajo na Češkem in Poljskem, kjer cene dosegajo 85 odstotkov povprečja. Najdražje so elektronske naprave na Malti, kjer morajo kupci zanje odšteti 16 odstotkov več od povprečja.

Zelo blizu, pri 99 odstotkih povprečja so slovenske cene hrane in brezalkoholnih pijač. Najnižje so na Poljskem, kjer dosegajo 61 odstotkov, medtem ko so na Danskem skoraj 40 odstotkov nad povprečjem.

Tudi obleke se v Sloveniji prodajajo po cenah, ki dosegajo več kot 90 odstotkov povprečja, sicer pa segajo od 83 odstotkov povprečja za alkoholne pijače in tobak do 87 odstotkov za opreme za osebni prevoz. Za restavracije in hotele plačujemo 86 odstotkov povprečja EU.

Najvišje cene alkohola in tobaka so pričakovano na Britanskem otočju in v Skandinaviji - na Irskem dosegajo kar 70 odstotkov več od povprečja, sledita pa ji Velika Britanija (165 odstotkov) in Finska (126 odstotkov).

Najceneje se ljudje "zabavajo" v Bolgariji, kjer so cene opojnih pijač in tobaka pri 58 odstotkih povprečja. V Bolgariji so najnižje tudi cene v restavracijah in hotelih (46 odstotkov povprečja), najgloblje so morali tisti, ki radi zahajajo v restavracije in hotele, v žep seči na Danskem, kjer so cene 47 odstotkov nad povprečjem.