Svet

V bližini nuklearke Černobil izbruhnil požar

M.J.
28. 4. 2015, 20.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V bližini zapuščene ukrajinske jedrske elektrarne Černobil, kjer se je leta 1986 zgodila največja jedrska katastrofa v zgodovini človeštva, je danes izbruhnil gozdni požar. A upravitelji elektrarne so sporočili, da ognjeni zublji ne ogrožajo elektrarne.

Reuters
Černobil.

"Požar divja od 15 do 20 kilometrov stran od Černobila," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala tiskovna predstavnica nuklearke Maja Rudenko in dodala, da elektrarna "deluje normalno" in da ogenj ne predstavlja nevarnosti.

26. aprila 1986 je v Černobilu razneslo 4. jedrski reaktor, kar je vodilo v najhujšo katastrofo v zgodovini jedrske energije, v kateri je umrlo 31 neposredno izpostavljenih delavcev in gasilcev, po ocenah Greenpeacea pa nato zaradi raka še 100.000 ljudi.

V Londonu bo v sredo donatorska konferenca, na kateri bodo zbirali sredstva za dokončanje zaščitne zgradbe. Zaščitni sarkofag, ki so ga na uničeni reaktor postavili leta 1986, ni bil mišljen kot trajna rešitev. Na njem so že pojavile razpoke, zato je potrebna nova zaščita.

Novi jekleni zaščitni obok, ki ga gradijo na samem kraju, na sarkofag pa ga bodo namestili naknadno, bo imel življenjsko dobo najmanj 100 let in bo znova vzpostavil varno okolje.