Svet

Nazaj na Kosovu več deset neupravičenih prosilcev za azil

STA / T.C.
24. 2. 2015, 21.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na Kosovo se je danes v skladu z napovedmi vrnila prva večja skupina nezakonitih migrantov. Po različnih navedbah naj bi šlo za od 70 do 100 kosovskih državljanov, ki so v več državah EU neuspešno skušali priti do azila. Na Kosovo so se vrnili z letalom, ki je popoldne pristalo na letališču v Prištini.

Arhiv Svet24

Množice nezakonitih migrantov, ki so se v minulih tednih odpravile iskati srečo v EU, so pritegnile nemalo pozornosti, države članice pa so ob tem poudarjale, da nimajo praktično nobene možnosti za pridobitev azila.

Kot je poročala beograjska tiskovna agencija Beta, se je vrnilo kakih sto Kosovcev, in sicer iz Madžarske, Nemčije, Avstrije, Švedske in Finske. Med njimi naj bi bili tudi taki, ki so Kosovo zapustili že pred tremi, štirimi leti. Za četrtek je napovedana vrnitev skupine migrantov iz Belgije. Srbska tiskovna agencija Tanjug medtem poroča o vrnitvi 73 kosovskih državljanov.

Na kosovskem notranjem ministrstvu so v ponedeljek še poudarili, da vrnjeni migranti ne bodo upravičeni do pomoči iz posebnega programa za vračanje v domovino. Ta pripada le tistim, ki so Kosovo zapustili pred 28. julijem 2010. Jim pa bodo po prihodu omogočili prevoz na domove, po potrebi tudi zdravniško pomoč, kasneje pa tudi pomoč pri izobraževanju in iskanju službe.

Uradna stopnja brezposelnosti na Kosovu je 30-odstotna, pri mlajših od 34 let pa več kot 50-odstotna. Po poročanju medijev naj bi od decembra lani domovino zapustilo okoli 50.000 Kosovcev, ki so se odpravili proti EU.

Reuters