Svet

V težavah tovorna ladja s 450 prebežniki

STA/J.P.
2. 1. 2015, 07.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pred obalo Italije se je v četrtek pozno zvečer znašla v težavah tovorna ladja z okoli 450 prebežniki na krovu. Ladji so odpovedali motorji, posadka pa jo je zapustila. Italijanska vojska je začela operacijo reševanja potnikov, ki zaradi slabega vremena poteka iz zraka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Arhiv Svet24

Klic na pomoč je s 60-metrske ladje Ezadeen, ki pluje pod zastavo Sierre Leone, poslal eden od prebežnikov, ki zna upravljati z radio postajami. Sporočil je, da je posadka zapustila ladjo in da plujejo s pomočjo avtopilota. Kasneje so ladji odpovedali motorji.

Italijanska obalna straža je ugotovila, da se ladja nahaja okoli 130 kilometrov od rta Leuca, skrajne točke na peti italijanskega škornja. Zaradi slabega vremena je italijanska vojska začela operacijo reševanja prebežnikov s helikopterji.

Na pomoč je prišel tudi islandski patruljni čoln Tyr, ki na območju deluje v okviru operacije agencije EU za nadzor zunanjih meja Frontex, a zaradi slabih vremenskih razmer prebežnikov niso mogli vkrcati nanj. So pa bili na patruljnem čolnu trije zdravniki, ki so jih s pomočjo helikopterja vkrcali na ladjo s prebežniki.

Gre že za drugo tovorno ladjo s prebežniki, ki se je v zadnjih dneh znašla v težavah. V torek je tako pri grškem otoku Krf poklicala na pomoč ladja Blue Sky M s 768 nezakonitimi priseljenci, ki je bila menda namenjena v hrvaško Reko. Tudi ta je proti Italiji namreč plula z avtomatskim pilotom, vendar je italijanska obalna straža še pravočasno uspela prevzeti nadzor nad ladjo in jo ustavila le osem kilometrov pred obalo.