Svet

Učenke, ki so zanosile na šolskem izletu, so splavile

G.G.
24. 12. 2014, 07.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Potem ko smo pred dnevi poročalo o tem, da se je iz petdnevne ekskurzije osnovnošolcev iz vasi v Bosni in Hercegovini sedem učenk vrnilo nosečih, je zdaj razkrito, kaj se je z njimi zgodilo po vrnitvi.

Arhiv Svet24

Na Univerzitenem kliničnem centru v Sarajevu je lani rodilo 31 mladoletnic, štiri so bile stare 15 let, deset je bilo 16-letnic, 17 jih je otroka dobilo pri 17-ih letih.

Banjaluški ginekolog Nenad Babić je za nemški Bild povedal, da se je vseh sedem deklet, starih 13 in 14 let, odločilo za splav. Učenke so zanosile na šolskem izletu pred pol leta, po vrnitvi na rodno grudo pa so se morale soočiti z vaškim vsakdanom.

»Dekleta so še hodila v šolo, toda tako one kot njihove družine so bili zaznamovane,« je razložil Babić in dodal, da so morale splaviti že iz zdravstvenih razlogov.

Babić trdi, da primer ni izmišljen. Z njim je želel izpostaviti pomanjkanje informiranosti najstnikov in njihovih staršev o varni spolnosti, o kateri ne govorijo dovolj niti po šolah v manjših krajih in vaseh.

Učenkam so po Babičevih besedah pred in po splavu ponudili vso potrebno pomoč in jim tako stojijo ob strani, da bi čim lažje preživele te težke trenutke.